Oklart om regler för fritidshusbygge

Byggnadsnämnden anser att en man försöker kringgå bestämmelserna för fritidshus.Han misstänks för att skaffa sig mer boyta än tillåtet genom att sänka takhöjden.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2003

Vid sitt möte i veckan hade byggnadsnämnden ett ärende där en person vill bygga ett fritidshus med komplementbyggnad i Åhus. Enligt den detaljplan, som reglerar hur man får bygga fritidshus i Åhus, den så kallade kustplanen, gäller att man tillåts bygga högst 70 kvadratmeter bruttoarea (Bruttoarea är ytan av de mätvärda delarna av ett våningsplan, begränsad av de omslutande byggnadsdelarnas utsida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning ). För att det ska vara bruttoarea, gäller också att takhöjden är 1,90 meter eller högre. I det aktuella fallet har den sökande personen planerat för 70 kvadratmeter yta i bottenvåningen plus en komplementbyggnad med källarvåning och vindsvåning på tillsammans 120 kvadratmeter. Medan takhöjden i bottenplanet är 2,40 meter, har personen planerat för en takhöjd på 1,89 meter i källaren och på vinden. Därmed räknas inte dessa ytor som bruttoarea. Även om hela byggnaden därmed uppfyller den tillåtna bruttoarean på 70 kvadratmeter, anser politikerna i byggnadsnämnden och stadsarkitektkontoret, att byggnaden strider mot syftet med kustplanen, som syftar till begränsa byggrätten för att ”hindra permanent bebyggelse”. – Han har tydligt kringgått bestämmelserna i syfte att använda såväl källare som vind som boyta. Det gäller att inte bara följa lagens bokstav utan också dess anda, säger nämndens vice ordförande Lennart Malmgren (m). – Mycket tyder på att vindutrymmet ska användas för permanentboende. Vi tror inte på att det ska vara förråd, säger ordföranden Bengt Albinsson (s). Trots synpunkterna, valde byggnadsnämnden inte att avslå bygglovet, utan istället återremittera ärendet för att höra med statliga Boverket om vilka regler som egentligen gäller. – Vi är osäkra över reglerna. Hade nämnden valt att avslå bygglovsansökan, kunde det bli en överklagandeprocess som hade tagit mycket längre tid för sökanden, säger stadsarkitekten Tomas Theander. Även om politikerna är eniga i sina bedömningar, skiljer sig den socialdemokratiska gruppen och den borgerliga gruppen i byggnadsnämnden åt på en punkt. De fem ledamöterna i det borgerliga blocket tyckte att man kan tillåta den nu sökande personen att bygga som planerat, men att dra riktlinjer för kommande liknande fall. De sex ledamöterna i den socialdemokratiska gruppen tycker däremot att man sätter stopp även för detta fallet, om man finner att det står i strid med reglerna. Det senare blev också beslutet eftersom gruppen än i majoritet i nämnden. Ett problem i sammanhanget är nämligen att tidigare bygglov har beviljats som är utformade på liknande sätt som detta, att man lägger sig någon centimeter under den rekommenderade takhöjden, för att det ska undgå att räknas som bruttoarea. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.