Annons

Öllsjöelever joggade för andra barn i världen

Kristianstad • Publicerad 26 september 2003

Skoljoggen är ett populärt arrangemang, Sveriges största motionslopp, som i år arrangeras av Svenska Skolidrottsförbundet för 21:a gången.

– Skoljoggen är till för alla, från förskolan till gymnasiet. Förra året deltog 626 718 elever och skolpersonal. Genom Springslantarna springer barnen även för andra barns hälsa, säger Marie Mårtensson, fritidspedagog på Öllsjö skola.

Annons

I går sprang Öllsjö skolas cirka 110 elever skoljoggen.

Det var spritt i benen när de gav sig ut på den 1,5 kilometer långa banan i anslutning till skolan.

– Ingen tid togs. Barnen fick avverka sträckan i egen takt förklarade Marie Mårtensson.

Varje barn hade fått betala 20 kronor i så kallas Springslantar.

– Det är Barnens Rätt i samhället och Junis – IOGT-NTO:s juniorförbund – som är förmånstagare av Springslantarna, säger Marie Mårtensson.

Med Springslantarna får fler barn och ungdomar möjlighet att ringa Bris Barnens Hjälptelefon. Springslantarna går direkt till utveckling av Bris Barnens Hjälptelefon och Bris Mejlen.

Med hjälp av tidigare års springslantar stödjer Junis under 2003 flera projekt. Bland annat för barns rättigheter i Colombos slum i Sri Lanka. För aktiviteter och utbildning för barn i norra Thailand och Uganda, samt information kring droger och bra fritidsaktiviteter till skolelever i ett av världens fattigaste länder – Kambodja. Man stödjer även ett demokrati- och drogprojekt för barn i Kandalaksja i Ryssland.

Lars Åstrom

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons