Olseröds elektriska laddar för stabilare elnät

Olseröd Artikeln publicerades

Just nu satsar Olseröds elektriska på att lägga ner markkabel i Myrestad. Arbetet görs för att abonnenterna ska slippa svajningar och blinkningar i lamporna.

Olseröds elektriska med två anställda har funnits sedan 1926 och är en ekonomisk förening. Mats Nilsson sköter kontorsarbetet och Henrik Larsson har ansvar för det tekniska.

Anders Strömbäck från Degeberga grus och schakt har fått i uppgift att gräva från Olseröds elektriska. Mats Nilsson, i bakgrunden, och Henrik Larsson berättar att de grävt ner 85 procent av ledningarna.
Anders Strömbäck från Degeberga grus och schakt har fått i uppgift att gräva från Olseröds elektriska. Mats Nilsson, i bakgrunden, och Henrik Larsson berättar att de grävt ner 85 procent av ledningarna.

- 85 procent av våra elhandelskunder är andelsägare. Vi har 1780 abonnenter och är ett litet bolag där de flesta har oss som leverantör. Trots att vi är små så har vi ju nästan aldrig några elavbrott. Vår vinst investeras direkt till kunderna igen, säger Mats Nilsson.

Olseröds Elektriska har stängt av vägen där de gräver för att kunna utföra sitt arbete. De boende är förstående och har överseende, även om man tvingas parkera en bit ifrån sitt hus när arbetet pågår.

– Vi har aldrig fått något klagomål under dessa 21 åren jag arbetat här. Vi delar alltid ut lappar i brevlådorna och upplyser vad som är på gång, säger, säger Henrik Larsson.

Han berättar att de har ringmatning,

– Det innebär att vi kan mata strömmen från andra hållet och koppla bort en liten bit. Då har alla kunderna ström och vi kan arbeta och laga under tiden vilket underlättar arbetet.

85 procent av ledningarna är numera nergrävda. 15 procent är kvar av de gamla luftledningarna. Allt eftersom de får in pengar lägger de ner markkabel.

- Ju fler andelsägare desto bättre för vår lokala förening, säger Mats Nilsson.

 

Fakta

Olseröds elektriska

Olseröds elektriska startade 1926 och är en ekonomisk förening.

Elföreningen bildades ursprungligen vid ett sammanträde i Olseröds biograflokal den 22 november 1924 .

Anläggningen blev driftklar under sommaren 1926 och fredagen den 27 augusti klockan 20.05 kunde anläggningarna för första gången inkopplas. Olseröd blev den första by som fick elström. Klockan 20.45 inkopplades Maglehemsområdet medan Åhuskärr, Österlia och Norrlia fick vänta till dagen efter.

Totallängden på elnätet är 281 km.

Visa mer...