GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Om byggen av hus och goda relationer

Sedan barnsben har det fixats, renoverats och byggts i Dan Samuelsson liv.
Publicerad 26 maj 2021 • Uppdaterad 27 maj 2021
Dan Samuelsson.
Dan Samuelsson.
Foto: Thomas Bengtsson

I början var det främst Lego och modellflygplan. Senare blev det totalrenovering av bilar, snickeri av möbler och både renovering och bygge av hus. Och relationer. Något som spelar en viktig och central roll för Dan. Konsten att bygga, vårda och tro på relationer var för övrigt det som fick honom att för tio år sedan våga ta steget att starta eget tillsammans med sex av sina dåvarande kollegor.

Foto: Thomas Bengtsson

– Wikan Personal kom till för att jag var övertygad om att uthyrnings- och rekryteringsbranschen är relationsstyrd. Och relationer är något jag vet att jag är duktig på, säger Dan Samuelsson när vi träffas utanför den vackra villan utanför Balsby där han sedan ett och ett halvt år bor tillsammans med frun Sofia och sönerna Jacob och Jesper.

Vikten av goda relationer gäller även utanför jobbet. Givetvis i familjen och bekantskapskretsen, men även i de ständiga bygg och renoveringsprojekt som pågår i och runt huset på den stora sjötomten som är det tredje huset för familjen sedan flytten till Skåne för 22 år sedan. Även om Dan gärna gör det mesta av jobbet själv, finns det såklart behov av både experthjälp, tips, råd och inspiration. Dessutom ska materialet köpas någonstans ifrån och då är det viktigt med pålitliga leverantörer. När Dan byggde hus i Maglehult norr om Bockeboda i början av milleniet kom han i kontakt med Bosses färg. En kontakt som utvecklats till en synnerligen god och långvarig relation, mycket tack vare en pensel med diskutabel kvalitet.

– Jag var ny i stan och hade ingen riktigt koll då jag gav mig ut på en inköpsrunda inför målningen av huset vi byggde, berättar Dan. Jag fick syn på skylten ”Bosses färg”, stannade till och kikade in, mest av en slump. Köpte på mig diverse grejer, bland annat en billig pensel som visade sig vara riktigt usel. Något jag påpekade vid nästa inhandlingsbesök, varpå Calle slänger med en annan, mycket bättre pensel i påsen. Som någon slags kompensation för den dåliga kvaliteten jag själv valt, minns Dan.

Med den nya penseln gick målerijobbet väldigt mycket lättare. Huset blev målat, Dan hade fått en lektion i kundvård och Bosses Färg en ny och nöjd kund som alltså finns kvar än idag. Huset i Maglehult byttes tolv år senare mot en 60-talsvilla i Öllsjö där renoveringarna avlöste varandra. Familjen trivdes fint i området och killarna hade nära till både fritidsaktiviteter och skola. När renoveringsprojekten började sina, bestämde de sig för att bygga nytt, på en tomt i närheten.

Men, då dök huset på Kalkbruksvägen upp. Ett hus som inte alls fanns i familjen Samuelssons planer. Det var Öllsjö som gällde. Tills en dag då Dan och yngste grabben Jesper var ute med bilen och passerade genom Balsby.

– Jesper, som också sett huset på Hemnet frågade om vi inte kunde ta oss en titt, berättar Dan. Vi svängde av stora vägen, parkerade och gick sista biten längs sjön. När huset uppenbarade sig utbrast Jesper: ”Pappa, här vill jag bo! Jag kan ta bussen till skolan i Öllsjö!”. Och så var det bestämt, skrattar Dan.

Huset vid Råbelövssjön är alltså det senaste projektet för familjen Samuelsson. Eller projekten. I plural. För på den drygt 10 000 kvadratmeter stora tomten, med en ny byggnad som ska bli garage och verkstad på gång och mängder av spännande häckar, växter och träd, damm och brygga finns det alltid något att hitta på. Ett faktum Dan inte har något emot.

– Jag älskar att hålla på. Och här finns en näst intill outsinlig källa att ösa ur vad gäller saker att göra, säger Dan exalterat samtidigt som telefonen ringer.

Vårt samtal pausas temporärt och Dans fokus skiftar enkelt över till jobbrelaterade spörsmål. Samtalet avslutas och jag frågar hur han hinner med allt. Svaret kommer naturligt och omedelbart.

–Tja, mitt sömnbehov är inte så stort och jag ser nästan aldrig på TV. Dessutom får jag min dagliga motion genom allt fixande. Igår rörde jag mig inte utanför tomtgränsen, men kom ändå upp i 33 000 steg, säger Dan och spricker upp i ännu ett leende.

Vi går in i huset och Dan visar vad som hittills hunnits med i form av renovering och uppfräschning sedan inflyttningen. Han berättar att det mesta var i gott skick när familjen flyttade in, men delar av golven var ordentligt slitna och fick både slipas och målas om.

– Där fick vi återigen bra hjälp från Calle och Patrik och övriga på Bosses Färg, berättar Dan. De såg till att det blev precis samma nyans och finish på golvet som i resten av köket. En service lika god som själva resultatet.

Jag nickar instämmande. Plötsligt ropar någon utanför. Det är trädfällarna som behöver något och Dan är på bollen direkt. Rasten är över och projekten rullar vidare med oförtruten energi. Näst på tur står målning av den nyputsade skorstenen.

Vilka bor här: Dan och Sofia Samuelsson med pojkarna Jacob, 22 och Jesper, 16.

Adress: Kalkbruksvägen 21-16, mellan Balsby och Österslöv, Kristianstad

Info: Dan är grundare och VD på Wikan Personal och Sofia är legitimerad psykoterapeut, med mottagning i Kristianstad i lokalerna ovanför konditori Duvanders. Dan och Sofia är sedan 22 år tillbaka trogna kunder till Bosses färg.

Experten tipsar

Dags att måla om fasaden? Eller kanske göra om eller fräscha upp inomhus? Ta hjälp av en färgexpert på Bosses färg med våra tjänster Färgdoktorn och Stilhjälpen.

Stilhjälpen hjälper dig med tips och råd vad gäller stil, färg, tapeter och dylikt inför inomhusrenoveringen. Att ta hjälp av Färgdoktorn innebär att vi kommer ut till dig och gör en besiktning av din fasad och ger tips och råd om vad som behöver åtgärdas och vilken färgtyp som bör användas.

Vanliga färgtyper:

•Akrylatfärg

Ger extremt bra skydd mot sol, snö och regn och kulören håller väldigt länge förutsatt att man gör ett bra förarbete i form av grundolja och trägrund. Kräver lite underhåll i form av tvättning med jämna mellanrum.

•Alkydoljefärg

Har ofta en högre glans, samt ett väldigt bra fuktskydd. Används gärna för att måla staket och detaljer på och runt huset.

•Linoljefärg

Är en traditionell färgtyp som främst används till antikvariatiskt måleri. Men fungerar också utmärkt till nymålning och ommålning av trähus.

•Slamfärg

En traditionell färgtyp som är mest känd som Falu rödfärg. Måste strykas ut noggrant och behöver målas om relativt ofta.

•Putsfärg

Till ren kalkputs används kalkfärg, till cementputs framförallt akrylatfärg. För kalkcementputs används akrylatfärg och silikatfärg.

Färgdoktorn påminner också om att det är extremt viktigt att alltid tvätta fasaden innan målning!

Thomas Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.