Ombyggnad av renässanskyrka börjar i höst

Det var inte lätt att få igenom förslaget till förändringen av nordens största renässanskyrka Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Men nu har beslutet kommit. Ombyggnader inleds troligtvis redan i höst. – Vi vill kunna förmedla en mer familjär känsla i kyrkan, säger Ulla Malmgren, ordförande i kyrkonämnden, angående de framtida förändringarna.
Kristianstad • Publicerad 20 juli 2002

Av Ulrika Larsen 044-185537 Ett positivt besked från länsantikvarien och högre instans har nu kommit. Det blir därmed ett nytt kapell i södra korsarmen. I december år 2000 lämnade kyrkonämnden in ett första förslag. Planerna gällde då ombyggnation av södra och norra korsarmen. Nämnden fick dock avslag. Ingreppet var för stort, menade Riksantikvarieämbetet som månade om kyrkorummet och inte ville ha någon ändring i nordens största renässanskyrka. I samband med renoveringen som nyligen avslutat ville kyrkonämnden även komplettera kyrkorummet. Men då sade myndigheterna fortfarande nej till acceptera förslaget. Nämnden har sedan fått modifiera sitt förslag. Ombyggnadsplanerna som från början gällde hela södra korsarmen och delar av norra korsarmen begränsades till östra bänkkvarteren i södra korsarmen. Efter ändringarna kom slutligen ett ja. Ombyggnaden beräknas alltså kunna genomföras redan i höst. Ett mer intimt kyrkorum för mindre samlingar såsom vid barndop, vigslar och aftongudstjänster skall inrättas. –  De större kyrkorna har idag ett sådant kyrkorum för olika samlingar. Trefaldighetskyrkan är väldigt stor. Därför ville vi få möjlighet att förmedla en mer genuin, familjär känsla vid de olika samlingarna, säger Ulla Malmgren. Ett altare i svart granit kommer att placeras i södra korsarmen, där även bänkar för ett trettiotal personer kommer att placeras. En dopfunt kommer också att placeras i det nya kapellutrymmet. –  Vi ser verkligen fram emot förändringen, vi tror att det nya kapellet kommer att fylla en mycket god funktion. Det kommer att bli mycket trevligare vid kvällsandakter och mindre samlingar, säger Ulla Malmgren. ulrika.larsen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.