Omöjligt att få jobb utan fast bostad

Bo Roslund saktar ner för att hämta andan. Hans hjärta säger ifrån. Backen är för brant.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2014
”Jag är egentligen inget läshuvud, men sedan jag blev hemlös har jag slukat böcker”, säger Bo Roslund.
”Jag är egentligen inget läshuvud, men sedan jag blev hemlös har jag slukat böcker”, säger Bo Roslund.Foto: Foto: Peter Åklundh
Daglig rutin. ”För att klara livet som hemlös måste man skaffa sig överlevnadsstrategier”, säger Bo Roslund som uppskattar att antalet hemlösa i Kristianstad är cirka 25–30 personer.
Daglig rutin. ”För att klara livet som hemlös måste man skaffa sig överlevnadsstrategier”, säger Bo Roslund som uppskattar att antalet hemlösa i Kristianstad är cirka 25–30 personer.Foto: Foto: Peter Åklundh
En stor del av dagen ägnas åt promenader.
En stor del av dagen ägnas åt promenader.Foto: Foto: Peter Åklundh

– Jag har gjort en bypassoperation. Jag måste bara vila mig ett par minuter, säger han och får syn på mig genom snöfyket och ler.

– Du fryser. Jag svettas. Du får lära dig att klä dig varmare.

Klockan närmar sig halv tre och Bo Roslund är på väg över järnvägsbron som knyter samman Näsby med resten av staden. Härbärget på Elmestorpsvägen stängde för 25 minuter sedan och öppnar inte förrän halv nio i kväll. Fram tills dess får han reda sig själv.

Bo Roslund har skapat sig en rutin sedan han blev hemlös i september förra året. Första stoppet är stadsbiblioteket. Sedan blir det lunch någonstans på stan. På en bra dag räcker pengarna till en dagens rätt, annars blir det en billigare hamburgare och en låda pommes frites. Kanske blir det en sväng inom gallerian eller ett besök hos någon vän. Målet är framför allt att hålla sig varm och torr.

Debattinlägg

Tidigare i höst skrev Bo Roslund om livet som hemlös på Kristianstadsbladets debattsidor. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Telefonen gick varm. Folk sa: ”Bosse, va fan är det som har hänt? Det kan inte vara sant.” Men det är sant, även om jag har svårt att fatta det själv.

Historien om Bo Roslund är egentligen historien om att parkbänken aldrig är långt borta för någon. Tidigare har han ägt tre olika villor i Åhus och haft långa fasta anställningar. Fram till slutet av år 2012 jobbade han som alltiallo på Yllan med en nettolön på cirka 25 000 kronor i månaden. Han blev uppsagd på grund av ”arbetsbrist”. Sakta men säkert började pengarna sina. Bo Roslund sökte nya jobb, men hittade inga. Han lånade först pengar av sina barn, men till slut satte stoltheten käppar i hjulet för att be om mer.

Vräktes

– I stället gick jag till soc som sa att min hyra på 7 000 var för hög för att jag skulle få hjälp. Sedan dröjde det inte länge förrän jag blev vräkt.

– Och jag hade ingen fallskärm här som kunde fånga upp mig. Jag har mina barn, men de bor på annan ort och jag vill heller inte utnyttja deras gästfrihet.

Den första dagen som hemlös i höstas beskriver han som fruktansvärd. Det är hittills det enda dygnet som han har gått ute hela natten. Sedan dess har han lyckats hitta tak över huvudet antingen hos sina barn, vännerna eller på härbärget i Kristianstad.

Nu lägger han all energi på att hitta en bostad. Jobbsökandet får komma i andra hand.

– Det är ingen som anställer någon utan adress. Prioritet ett är att hitta en bostad. Etta eller tvåa spelar ingen roll. Bara jag får tak över huvudet och får bo själv.

Vad hade det betytt för dig?

– Oh, massor. Att leva så som vi gör där ute på härbärget, det är inte många som tyar det.

– Det är lätt att vilja ta till flaskan, men så lågt kommer jag aldrig att sjunka.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.