Annons

Omsorgen går 24 miljoner back

Omsorgsnämnden gör ett budgetunderskott på 24 miljoner kronor för år 2000. Det är en betydligt större summa än de 14 miljoner som lanserades i höstas.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2001

Vid första ekonomiuppföljningen under förra året, i maj, låg nämnden på ett underskott på 9,6 miljoner. I september var motsvarande siffra 14,1. Nu vet vi facit – nämnden har gjort av med 24 miljoner kronor mer än man budgeterat för. Det innebär en felräkning på fyra procent. –Det är fullständigt oacceptabelt. Det är förvaltningschefens uppgift att se till att det här inte händer. Ann-Margreth Sjögren kan inte sitta kvar som chef, säger Michael Anefur, gruppledare för kristdemokraterna.

Han tycker att omsorgschefen ska ställa sin plats till förfogande. Om hon inte gör det bör kommunstyrelsen, som tillsätter alla förvaltningschefer, utlysa tjänsten.

Annons

Anefur får medhåll av sina borgerliga kollegor i kommunstyrelsens arbetsutskott, som under en hätsk debatt diskuterade frågan i går. Varken Christer Ewe (m) eller Barbro Kärrstrand (fp) tycker att Sjögren kan sitta kvar. –Ledningen har inte tagit sitt fulla ansvar utan misslyckats gång på gång. Nu är smärtgränsen nådd, säger Kärrstrand.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson är också oroad.

–Jag erkänner gärna att jag hyser stor oro inför det nästintill galopperande kostnadsökningarna inom omsorgen. Men jag ser ingen anledning att ifrågasätta förtroendet varken för Ann-Margreth Sjögren eller omsorgsnämnden, säger han.

Anefur riktar kritik även mot nämnden. Politikerna borde ha krävt en tydligare resultatuppföljning långt tidigare. Även nämndens ordförande Göran Wagermark (s) kostar på sig att vara lite självkritisk.

–Med facit i hand kan man se att vi skulle ha gjort mer, säger han. Den borgerliga gruppen i omsorgsnämnden tänker kräva att nämnden ska be kommunstyrelsen avsätta Sjögren och lysa ut tjänsten. Det bör ske samtidigt som alla övriga chefstjänster inom förvaltningen lyses ut i samband med den kommande omorganisationen.

Göran Wagermark har inga planer på att gå med på det. Han säger att han tror att Sjögren kan fortsätta som förvaltningschef även inom den nya organisationen. Däremot är han beredd på att lysa ut alla chefstjänster som förändras i och med omorganisationen.

–De borgerliga vill att vi även ska lysa ut personalchefens tjänst. Rolf Karlsson rekryterades för knappt ett år sedan. Hans arbetsuppgift förändras inte, därför ser jag inga skäl att se över hans tillsättning. Michael Anefur står dock benhårt vid sin åsikt. Det stora budgetunderskottet och konsultrapportens slutsats att ledningen inom förvaltningen inte fungerar gör att han tycker att det är fullständigt uppenbart att Sjögren bör avgå.

–Hon visar dessutom i sitt senaste veckobrev till förvaltningens anställda att hon inte orkar ta till sig konsulternas kritik, säger han.

I veckobrevet uttrycker Sjögren att hon tycker att rapporten ”lämnade mycket att önska eller snarare att vara besviken över”. Enligt Sjögren själv innebär det inte att hon inte välkomnar kritik. –Jag vill gärna ha kritik. Men det konsulterna tar upp är förhållanden som jag inte alls känner igen mig i. Där finns uppenbara fel. Under arbetets gång har jag påpekat att konsulterna inte har tagit upp alla ämnen som de fått i uppdrag att undersöka. Det har inte gett något resultat, säger hon.

Trots den massiva kritiken från de borgerliga partierna säger Sjögren att hon inte har några planer på att avgå.

Annons

–Jag har ett väldigt roligt och angeläget jobb. Naturligtvis vill jag fortsätta som omsorgschef, säger hon.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons