Annons

Ont om getingar under sommaren

Getingarna har stuckit. I Åhus med omnejd ska man ha tur om man träffar på en geting den här sommaren. Någon förklaring till att dessa ”huliganer” håller sig lugna kan expertisen inte ge.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2001

I sommar har barnen kunnat pimpla saft utan att hela tiden hålla uppsikt efter sötsugna getingar. Åtminstone gäller det runt Åhus. – Vi har knappast sett till en enda geting, bekräftar Eva Beijer på Café Kaffekoppen på Köpmannagatan. Getingar brukar normalt ha en väldig förkärlek för bagerier och de söta bakverken. – Det brukar surra och låta hela tiden i den elektriska getingfällan. Varför är det så få getingar i år, frågar vi entomologen, insektsforskaren, Christer Hansson på Zoologiska institutionen vid Lunds universitet. – Nog finns det getingar alltid men någon överblick över hela landet har jag inte. Varför det skulle vara få getingar just i Åhustrakten har jag ingen förklaring till. Hur många getingar det blir en sommar beror på hur många drottningar som överlevt vintern , säger Christer Hansson. De behöver en jämn, kall vintertemperatur och kräver absolut en frostknäpp. När våren kommer matar drottningen sina larver med andra insekter, så det gäller att tillgången är god då. De fullvuxna getingarna vill bara ha flytande föda: köttsaften från den grillade biffen och söta läskedrycker tackar de mer än gärna ja till. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044–289130
Av Ann Charlott Molin 044–289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons