Opera med doft av sommarteater

En bättre start kunde Skånska Operans Cosí fan tutte knappast önskat.
Kristianstad • Publicerad 20 juli 2002
Sylvi och Urban Paulsson har rest från Karlshamn för att på italienskt vis njuta opera tillsammans med goda vänner.
Sylvi och Urban Paulsson har rest från Karlshamn för att på italienskt vis njuta opera tillsammans med goda vänner.Foto: 

Åsa Pearce 044 - 18 55 00 Inte en stol stod tom när den tioårsjubilerande operaföreningen hade premiär på Bäckaskogs slott i går kväll. Fullsatt brukar det vara när Skånska Operan ger föreställning på Bäckaskogs slott. I går kväll hölls för första gången självaste premiären på slottet. 260 förväntansfulla och uppklädda människor har lockats att bänka sig i stallbyggnaden. Många har varit med tidigare år. – Vi har en stor och trogen publik här. Det är den största publiken vi spelar för, säger Ola Hörling, regissör för tredje året. Också han sätter sig bland premiärgästerna, trots att han egentligen inte gillar premiärer. – Det är nervöst. Nu gäller det att se om publiken förstår hur jag tänkt. Mycket talar för att årets opera ska gå hem hos publiken, som kanske inte i första hand är den typiska operapubliken. – Det är lite sommarteater över det. Vi spelar på svenska, vilket gör det lättare att följa med. På italienska går en del av kontakten mellan publik och sångare förlorad, säger Ola Hörling. För att ytterligare förbättra kontakten och närheten sitter publiken på tre sidor om skådespelarna, aldrig mer än åtta meter från föreställningen. – Det finns inget fram och bak. Det blir en ledigare och naturligare spelstil, säger Ola Hörling. Sorlet tystnar, stråkkvartett och pianist kommer in och föreställningen kan börja. Don Alfonso slår vad med de båda officerarna Ferrando och Guglielmo om att deras fästmör kommer att vara otrogna inom ett dygn. De båda männen antar utmaningen och förvecklingarna drar igång. Publiken följer det komiska dramat med spänning och applåder hörs efter varje sång. Några mikrofoner syns inte till. Här handlar det om direktkontakt mellan musiker och publik, utan omvägar. – Det är själva operans idé, säger Ola Hörling. Fotnot: Operan recenseras av Kjell A Johansson i måndagens tidning asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.