Operationssalar kan användas mer

Region Skåne kan på sikt minska antalet operationssalar med en femtedel. Samtidigt finns exempelvis CSK och Hässleholms sjukhus som kan operera mer. En tredjedel av alla salar i Skåne är tomma fredagar.
Kristianstad • Publicerad 5 december 2007

När vårdproduktionsberedningen hade sammanträde senast presenterades en rapport om Region Skånes operationskapacitet, framtagen på begäran för att ingå i underlaget för att få ordning på ekonomin. Eller med andra ord - för att använda vårdpengarna mer effektivt.

Magnus Hägerdal, docent i anestesi och intensivvård, har varit projektledare för inventeringen på nio sjukhus. Totalt finns i Skåne 153 operationssalar i offentlig regi. 132 är allmänna, medan övriga 21 är specialiserade för ögon- och käkkirurgi och ligger utanför övriga operationsavdelningar.

Han konstaterar att 55 operationssalar står helt oanvända på fredagar, och att det måndag till torsdag finns tio-tolv salar som inte används. Om operationsdagen förlängdes med en timme skulle Region Skåne kunna erbjuda ytterligare 400 operationer varje vecka, menar han.

Han anser också att samverkan mellan operationsavdelningar i regionen är svag. Magnus Hägerdal konstaterar att det är möjligt att öka antalet operationer i sluten vård om det finns oanvända vårdplatser. Så är fallet i Kristianstad och Hässleholm, som har en hel outnyttjad vårdavdelning vardera, menar Hägerdal.

Den administrativa organisationen av operationsavdelningarna är inte alltid den bästa. I stället för en administration per sjukhus och operationsavdelning finns 29 olika enheter. Smärtlindrings- och operationspersonal hör inte heller alltid till samma enhet.

Så är dock inte fallet på CSK. Där har dagoperation och centraloperation samma verksamhetschef. Och anestesi- och operationspersonalen hör också till en och samma enhet. Ulf Kvist, sjukhusdirektör på CSK, har inte sett den färdiga rapporten, men säger ändå att sjukhuset har två, kanske tre operationssalar av 15 där man i princip skulle kunna ta emot fler patienter.

- Det är en bemanningsfråga, konstaterar han.

Att salar även på CSK står oanvända på fredagar - det rör sig om ungefär hälften - förklarar han med att inga tyngre, planerade operationer bokas en sådan veckodag.

Dels för att personalen vill vara säker på att kunna komma hem i vettig tid en fredagskväll, dels för att jourkompledigheter ofta läggs ut i anslutning till helgen.

Dagkirurgi görs däremot på fredagarna också.

Och det finns ständig beredskap för akutkirurgin.

- Förutsättningarna för att ha fler vårdplatser öppna finns. Hur mycket personalförstärkning som skulle behövas vet jag däremot inte, säger Ulf Kvist.

Han tror allmänt att mycket går att lösa med smartare schemaläggning, och ser det fullt möjligt att ha planerade operationer igång mellan klockan åtta och 19:30 på vardagar, i stället för mellan åtta och 18, som idag. Rapporten ska nu ut till sjukhusen för yttrande.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.