Annons

Öppen planlösning i Åhus nya bibliotek

Åhusborna har fått ett helt nytt bibliotek. Böckerna är visserligen till stor del de samma och personalen är definitivt den samma. Men lokalerna – de är nya och fräscha och mycket ändamålsenliga.
Kristianstad • Publicerad 27 september 2003
Enhetligt runda former har den gemensamma receptionen fått. Den ligger i delen som länkar ihop husen och här ska biblioteket, som ger ett väldigt nytt och fräsch intryck, med tiden få turistbyrån till granne.
Enhetligt runda former har den gemensamma receptionen fått. Den ligger i delen som länkar ihop husen och här ska biblioteket, som ger ett väldigt nytt och fräsch intryck, med tiden få turistbyrån till granne.Foto: 
Skivor och film finns numera till utlåning på Åhus bibliotek.
Skivor och film finns numera till utlåning på Åhus bibliotek.Foto: 
– Nya biblioteket är igång fullt ut, säger bibliotekarie Ann Berg. Det är ingen smygverksamhet vi kör med.
– Nya biblioteket är igång fullt ut, säger bibliotekarie Ann Berg. Det är ingen smygverksamhet vi kör med.Foto: 
Elis Cederberg, snart två år, och Sånna förskola är flitiga besökare på Åhus bibliotek. Sedan flytten ner från andra våningen är det lättare att ta med barnen, som också samlas naturligt på barnavdelningen, berättar hans fröken (barnskötare Åsa Olsson). Bilder: Peter Åklundh
Elis Cederberg, snart två år, och Sånna förskola är flitiga besökare på Åhus bibliotek. Sedan flytten ner från andra våningen är det lättare att ta med barnen, som också samlas naturligt på barnavdelningen, berättar hans fröken (barnskötare Åsa Olsson). Bilder: Peter ÅklundhFoto: 

Nya biblioteket går i ljusa färger: vita väggar i kombination med en orange fondvägg, ljusa hyllor av björk och ett ljust plastgolv i grått. Flera partier med glasväggar ger också ljus och rymd.

Den rundade receptionsdisken är specialsnickrad och sticker ut med sin design. Belysningen kommer från Ateljé Lyktan.

Annons

Barn och tonåringar har fått en egen del av biblioteket, där den oranga väggen matchas med stolar och bord i rött samt bänkar från Blå Station i orange.

– Själva är vi rysligt nöjda och väldigt glada, säger bibliotekarie Ulrika Thorsson.

– Inte minst efter allt slit i sommar. Då skulle böckerna flyttas från den gamla lokalen på ovanvåningen ner till den nya och tillbyggda delen i det så kallade centrumhuset, som nu som bäst håller på att växa fram. Biblioteket ska med tiden få både turistbyrån och ett café som närmsta grannar, samtidigt som dagcentral, ungdomsgård, polisen och socialen också finns i huset.

– Stängt bibliotek mitt i sommaren var inget roligt, men samtidigt var det ett led i projektet som inte gick att bryta, säger Ulrika Thorsson.

– Och det var mycket slit för oss att bära böcker! Planeringen av det nya biblioteket ligger flera år bakåt i tiden. Det fick läggas på is under en tid när det var ont om pengar, men tog fart igen på våren 2002. Och till årsskiftet sattes spaden i jorden och nybyggnationen var igång.

– Det bor mycket folk i Åhus och ett modernt och ändamålsenligt bibliotek är till stor glädje för många, säger bibliotekarie Ann Berg.

– Nu ligger vi dessutom på första våningen och alla med rörelsehinder kan ta sig in, mammor med barnvagnar och så vidare. Omkring 15000 böcker står nu inordnade i hyllorna. Nyinkomna romaner har en egen plats, liksom föräldraböcker. Böckerna kring dyslexi, damp och ADHD blir fler och fler med stöd av Lions.

Till nyheterna hör utlåning av skivor och film.

Datorerna har fått platta skärmar och står i anslutning till facklitteraturen och de bord som besökarna kan sitta och studera vid. I läshörnan står röda fåtöljer med höga ryggar och de vita gardinerna har passande nog valts med bokstäver som mönster. Vissa hyllor är flyttbara i en redan öppen planlösning.

– Det gamla inkastet för lånade böcker fungerar, medan den tidigare ingången inte gör det under byggtiden, säger Ulrika Thorsson. I stället får man välja den nya ingången via dagcentralen från andra sidan av huset.

Annons

Filialbiblioteket i Åhus har öppet sex dagar i veckan precis som förut och stänger inte längre för lunch.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons