Öppet hus på Spängerskolan

Trafikvett, sagor, dockteater, laboratorieförsök, skulpturtävling, filmvisning och mytologiutställning. Se där vad eleverna gör när de går i skolan en lördag.
Kristianstad • Publicerad 23 maj 2005
Ronja Pettersson, Annie Haraldsson och Johanna Lindberg spelar dockteater för en nyfiken publik.BILD: LASSE OTTOSSON
Ronja Pettersson, Annie Haraldsson och Johanna Lindberg spelar dockteater för en nyfiken publik.BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Nu var det här inte vilken lördag som helst. Utan en då elevrådet, lärare och alla andra bjudit in till öppet hus på Spängerskolan.

– Det är många föräldrar som vill veta mer om vad som händer i skolan. Vi vill också gärna visa upp oss för allmänheten. När vi kom med förslaget till elevrådet var de aktiva med en gång och har senare bestämt vad vi ska visa upp här, sa rektorn Gun Lindwall. Sagt och gjort. Elevrådet har tagit fram vad som skulle visas upp, elever deltog med liv och lust och på nolltid fylldes såväl skolgård som lektionssalar av nyfikna främst arkelstorpare, som ville veta mer om verksamheten mitt i byn.

Där fanns mängder av aktiviteter som eleverna själva ansvarade för, utförde, och såg till att de vuxna utförde. Som högläsning ur egna sagoböcker, konstnärsskolor, utställning av elevarbeten, bildspel från skolresor till Auschwitz och barnens egenregisserade musikvideor.

Men även aktiviter för de mindre barnen på skolan. Som trafikskola för cyklar, där elverna i klass 7-9 lärde ut trafikvett till de mindre barnen. Något som också drog storpublik var dockteatrarna. Flera föreställningar ägde rum under lördagen.

– Vi har gjort en egen saga, som handlar om en tjej vars far är död. Sen så möter hon en ängel och får vara med om lite äventyr, sa Ronja Pettersson och Annie Haraldsson, nästan i mun på varandra.

De går i klass 4-6 och förutom egen saga har de också fått hittat på alla karaktärer, gjort dockor och bestämt hur de ska vara klädda, och inte minst hur de ska framföra dockteatern.

– Lite nervöst var det inför första föreställningen. Men vi har övat en del innan. Nu ska vi snart göra en ny föreställning!

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

ARKELSTORP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.