Örngott till lunch

På vintern övervintrar ett par hundra örnar i Vattenriket. Under onsdagen samlades ett 60-tal intresserade besökare på Naturum Vattenrike för att kombinera lunch med att få veta mer om de imponerande rovdjuren.
Kristianstad • Publicerad 13 januari 2011
Patrik Olofsson har följt örnarnas utveckling först som fågelskådare, senare som fotograf och filmare.
Patrik Olofsson har följt örnarnas utveckling först som fågelskådare, senare som fotograf och filmare.Foto: 
Havsörnar är sociala och träter en hel del.
Havsörnar är sociala och träter en hel del.Foto: 

Örnarna är första temat ut på naturum Vattenrike. Verksamheten har kommit igång på allvar, med många besökare även så här i mitten av januari när julledigheten är över. Dessutom verkar initiativet till att arrangera luncher med föreläsningar slå väl ut.

– 60 deltagare är bra, roligt. Och det kommer att bli fler föreläsningar om örnar, även för små öron, lovar Åsa Pearce, infomationsansvarig för verksamheten.

Patrik Olofsson han följt havs- och kungsörn först som fågelskådare, senare som fotograf och filmare. Just nu håller han på att slutföra två filmer om rovfåglar. Från att ha varit skottpengar på örnen under flera århundranden blev de stora rovfåglarna fridlysta på 1900-talet. I början av 1900-talet fanns det i stort sett inga häckande havsörnar i Skåne.

De inledande bilderna är på havsörn, den större fågeln med en vingbredd på imponerande 2,5 meter, och senare bilder på den smäckrare kungsörnen. I området finns det en hel del örngott i form av säd- och grågås.

– Det brukar finnas mellan 10 000 och 20 000 gäss här som örnarna gärna lever på. Även om det inte är så många i år på grund av den hårda vintern, berättade Patrik Olofsson som även visade imponerande bilder på gigantiska bon, tre meter höga, uppe i träden och berättade om det lyckade utfordringsprojektet som lokalt kom igång redan på 1960-talet.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.