Annons

Oro bland vägarbetarna

En undersökning som SEKO genomfört bland 750 vägarbetare visar att 93 procent känner oro inför sin arbetssituation. Sven Waldemarsson är en av dem. Han säger att det är mycket vanligt med incidenter utmed vägarna. Senast förra veckan fick han kasta sig undan en trailer som körde i uppemot 100 km/h på en 70-väg.
Kristianstad • Publicerad 28 april 2001
Det var rena turen att ingen blev skadad när en personbil körde in i Sven Waldemarssons lastbil vid Vinslöv för drygt två år sedan. Bild: SVEN WALDEMARSSON
Det var rena turen att ingen blev skadad när en personbil körde in i Sven Waldemarssons lastbil vid Vinslöv för drygt två år sedan. Bild: SVEN WALDEMARSSONFoto: 
En lastbil körde rakt in i en plogbil vid Ignaberga 1999. Sven och hans kollega stod framför plogbilen och båda skadades vid kollisionen.Bild: SVEN WALDEMARSSON
En lastbil körde rakt in i en plogbil vid Ignaberga 1999. Sven och hans kollega stod framför plogbilen och båda skadades vid kollisionen.Bild: SVEN WALDEMARSSONFoto: 
Riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm är den värsta i trakten när det gäller vägarbetarnas säkerhet, anser Sven Waldemarsson. Bild: TOMMY SVENSSON
Riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm är den värsta i trakten när det gäller vägarbetarnas säkerhet, anser Sven Waldemarsson. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 
Fordonen sveper förbi alldeles intill vägarbetarna och ofta i mycket hög hastighet.Bild: TOMMY SVENSSON
Fordonen sveper förbi alldeles intill vägarbetarna och ofta i mycket hög hastighet.Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Sven Waldemarsson arbetar med vägservice. Det innebär bland annat att laga hål i vägbanan och ta bort påkörda djur. Han arbetar ofta på riksväg 21 mellan Kristianstad och Hässleholm.

–Den är nog den värsta vi har, säger han. Han känner igen sin egen arbetssituation i statistiken från SEKO:s undersökning. Det är framför allt bristande hänsyn och för höga hastigheter som orsakar oron inför vägarbetet:

Annons

–Det har blivit en mentalitet som säger sköt dig själv och skit i andra.

Han kan inte förstå varför bilisterna inte visar mer hänsyn.

–Vi är inte på vägarna för nöjes skull. Vi jobbar ju för trafikanternas säkerhet, säger Sven Waldemarsson. Närmare 40 procent uppger i SEKO:s undersökning att de själv varit med om olyckor.

Sven Waldemarsson bekräftar att det är vanligt med olyckor. Själv har han varit med om två stycken.

För drygt två år sedan blev hans lastbil påkörd bakifrån vid Vinslöv. Det hände medan han utförde reparationsarbete – som tur var eftersom det betydde att han inte var i bilen.

Det var rena turen att ingen blev allvarligt skadad den gången, uppger han.

En kort tid innan hade Sven Waldemarsson tvingats uppsöka sjukhus efter en annan olycka. Han stannade på väggrenen vid Ignaberga för att hjälpa en kollega. Då kom det en lastbil och körde in i den plogbil vägarbetarna stod vid. Plogbilen träffade i sin tur de båda arbetarna. Kollisionen innebar en lång luftfärd och 15 stygn i armen för Svens del. Kollegan fick hjärnskakning.

–Efter allt vad man har varit med om litar man inte på någon bilist, säger Sven Waldemarsson. Vägarbetarna diskuterar ofta sin arbetssituation. Var och varannan vecka hör man om någon galning på vägarna, berättar Sven. Enligt honom känner de flesta av hans kollegor ett stort obehag inför sin arbetssituation.

Hans uppfattning är att statistiken som SEKO presenterar i sin undersökning stämmer helt och hållet.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons