Oro på CSK för nytt vårdval
Nyligen lanserade femklövern i Region Skåne ett nytt framtida vårdval för hudsjukvård. Ett skäl var att köerna för behandling var långa, 1 100 personer i hela Skåne.
Hudkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad är undantaget. Där är väntetiden endast två veckor och det har den varit i 13 år. De har fått pris och kliniker från hela landet kommer på studiebesök för att lära sig mer om deras arbetsmetod. Därför tyckte personalen att femklöverns planer på ett vårdval kändes som kritik mot deras arbete.
– När de säger att det är 1 100 väntande i Skåne känns det som en orättvis bild. Det väcker en oro som är obefogad hos våra patienter, säger Anna Brostedt, enhetschef på hudkliniken.
För att ge sin bild av klinikens arbete skrev sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare ett brev till regionrådet Gilbert Tribo (FP). Där framhåller de bland annat att 98 procent av patienterna svarat att de skulle rekommendera kliniken till andra, enligt den nationella patientenkäten från 2012.
Det goda exemplet
Ett vårdval skulle innebära att hudkliniker, både privata och offentliga, skulle konkurrera om patienterna. Personalen är rädd för att det kan leda till en sämre förutsättningar för dem att göra ett bra jobb.
– Vi vill ge skattebetalarna den bästa vården. Vår oro är att skattebetalarna inte ska få det de betalar för. Man kunde framhålla det goda exemplet i stället för att riva ned något som fungerar, säger Anna Brostedt.
Gilbert Tribo (FP) anser att hudkliniken inte har något att oroa sig för. Han framhåller dem som ett föredöme.
– De har jobbat extremt bra med sina flöden, så att rätt person gör rätt saker. Hade alla fungerat som hudkliniken på CSK hade vi inte haft några bekymmer, säger han.
Han betonar att även sjukhuskliniker har möjlighet att ingå i vårdvalet. Han är övertygad om att hudkliniken på CSK skulle klara sig bra i konkurrensen. Problemet, som han ser det, är att andra kliniker inte jobbar som dem.
Varför kan inte andra lära av hudkliniken på CSK utan att man skapar ett nytt vårdval?
– Vissa större kliniker har svårt att lära av andra. Skapar man konkurrens tvingas de tänka på det. Du tvingar fram nya arbetssätt där du jobbar mer effektivt, säger Gilbert Tribo.
Villkoren inte klara
Om hudkliniken kan bli en del av vårdvalet kan Anna Brostedt inte svara på i dag.
– Det är jättesvårt att säga eftersom vi inte vet vilka ackrediteringsvillkoren blir. Utifrån dem kan man ta ställning för om det är bra eller dåligt.
Enligt henne har ersättningsmodellen i vissa andra landsting inneburit att klinikerna inte får ersättning för tyngre vård.
Gilbert Tribo säger att representanter från alla hudkliniker i Skåne ska bjudas in till ett möte för att diskutera vårdvalet och ta fram ackrediteringsvillkor.