Osäker vardag för ambulansförare
Den ambulans som är närmast patienten när larmet går kör dit, oavsett vilket distrikt ambulansen tillhör. Det kan göra att insatstiderna ser längre ut i statistiken, men för patienterna innebär det snabbare hjälp.
– Om vi har en patient i Bromölla/Näsum tar vi hjälp av Sölvesborg, så att patienterna i princip alltid får hjälp inom en kvart, förklarar stationsledaren Jörgen Cederholm.
När styrkan från Kristianstad når fram tar de över så att Sölvesborgsambulansen kan användas till andra uppdrag. De sex bilarna i Kristianstad är inne denna förmiddag. Det är en lugn dag så här långt. I dagrummet får ambulansförarna chansen att se Danmark besegra Frankrike i fotboll.
Ambulanslarm i samband med automatiskt brandlarm på Ekens i Tollarp, hörs från radion. Omedelbart är någon på fötter för att kolla larmet närmare. Det visar sig vara falskt alarm. Ingen behöver åka. Andra dagar är alla bilar ute flera timmar i sträck. Det är omöjligt att förutsäga.
– Nattetid har vi bara två bilar. Får man en körning till Lönsboda tar det längre tid än en kvart. Ibland är det fullt upp. Då är det omöjligt att hinna. Det går aldrig att gardera. Då hade vi fått ha 100 ambulanser, säger ambulanssjukvårdaren Dan Gullstrand.
Är det stressande att veta att någon är sjuk och köra mot klockan för att hinna fram i tid?
– Vi måste se till vår egen säkerhet. Om vi kör av vägen är vi till ingen nytta. Köra mot klockan tänker man inte på. Alla har så mycket rutin. Hade man sett det som stressande hade man inte orkat med, säger ambulanssjuksköterskan Fredrik Welin. Målet är att 90 procent av ambulanserna på uttryckning med blåljus ska nå patienterna inom en kvart. Den gränslösa dirigeringen som innebär att den närmaste ambulansen dirigeras till patienten tycker ambulanssjukvårdarna fungerar bra. Överlag är SOS Alarmering bra på att dirigera. Men det kan finnas andra orsaker till att inte alla ambulanser når fram till patienten inom en kvart. Dan Gullstrand visar i bilen hur de trycker in olika knappar för olika uppdrag och när de är framme ska det också registreras med en knapptryckning.
– Man glömmer att trycka ibland. Och så kan det vara felangivelse på adressen, förklarar han apropå statistiken.
Jörgen Cederholm talar om ”väder, vind och trafik” som påverkar insatstiderna.
Förutom bilarna i Kristianstad finns det en sommarambulans i Degeberga till den 30 september, fyra dagbilar i Hässleholm, en dagbil i Osby och en bil i Perstorp för att täcka distriktet. Dessutom finns det en transportbil i Kristianstad som tar körningarna mellan sjukhusen i Kristianstad och Lund.
– Vi har jättemycket Lundaresor. Vår belastning har ökat ganska mycket säger Jörgen Cederholm.
Mellan 1999 och 2000 ökade uppdragen med 1000 stycken bara på den stationen, Varför vet han inte.
ingela.rutberg
@kristianstadsbladet.se