Osäkert för ny ämneslärarutbildning

Satsningen på en gemensam ämneslärarutbildning för Högskolan Kristianstad och Lunds universitet hänger på ett ja från Högskoleverket. Men beslutet dröjer.
Kristianstad • Publicerad 18 januari 2011

Hösten 2011 är samarbetet tänkt att starta.

Syftet är att kombinera Högskolan Kristianstads kompetens inom bland annat ämnesdidaktik med Lunds universitets ämneskompetens och starka forskningsbas. Satsningen har planerats sedan ett par år tillbaka. I går meddelade Högskoleverket vilka högskolor och universitet som får examinera ämneslärare, men Högskolan Kristianstad och Lunds universitet fick inget besked. Det dröjer till februari.

– Anledningen är att ansökningarna inte var korrekta, men vi har valt att inte avslå utan ge en möjlighet att komplettera, säger Joakim Palestro, utredare på Högskoleverket.

Agneta Erfors, prorektor på Högskolan Kristianstad, utgår från ett ja.

– Men man vet aldrig. Hela konceptet är gediget. Tillsammans kompletterar vi varandra på ett unikt sätt, men vi vet att ett så här långt gånget samarbete inte förekommer sedan tidigare inom lärarutbildningen och regelverket följer inte med. Vi hoppas att det finns mod att ge oss den här möjligheten.

Ett samarbete kan bara genomföras efter det att lärosätena har beviljats examensrätt var för sig i respektive ämne, förklarar Joakim Palestro.

Flera högskolor och universitet som ansökt har fått avslag i ett eller flera ämnen. Högskolan Kristianstad fick tidigare nej till att examinera förskollärare. Flera av landets största universitet nekades examensrätt för grundskollärare.

Att det har blivit så många nej är svårt att ge ett enskilt svar på, menar Joakim Palestro.

– När det gäller ämneslärare är brister i den ämnesdidaktiska kompetensen en stor anledning. I övrigt måste man gå in och se på varje enskilt fall för att se varför det har blivit avslag.

Agneta Erfors anser att brister i ansökningsprocessen kan ha påverkat.

– Det var ont om tid och det var till viss del svårt att tyda Högskoleverkets anvisningar och avgöra vilka underlag de egentligen ville ha.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.