Osäkert om Bandidos ligger bakom attentatet

(Uppdaterad). Personer med koppling till den kriminella mc-organisationen, Bandidos, är återigen högintressanta för polisen. Det står klart efter att chefsåklagare Mats Mattson, som utreder en ekobrottshärva där flera Bandidosmedlemmar är huvudmisstänkta, natten mot i går fick sin lägenhet i Malmö beskjuten.
Kristianstad • Publicerad 14 mars 2008
Polisen bekräftar att skotten mot en lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö var riktade mot en Malmöåklagare. Bild: Scanpix
Polisen bekräftar att skotten mot en lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö var riktade mot en Malmöåklagare. Bild: ScanpixFoto: 

- Det är farligt att dra förhastade slutsatser, men det är klart att personer med koppling till Bandidos är primärt intressanta bland alla de förhör vi måste genomföra, säger Tommy Lindén, chef på länskriminalpolisen i Skåne.

Det var vid ettiden natten mot fredagen som en lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö tillhörande Mats Mattsson besköts med flera skott. Åklagaren var dock inte i bostaden vid tillfället. I lägenheten fanns en yngre mansperson nära anhörig till åklagaren och länskrim vet ännu inte om skytten verkligen var ute efter åklagaren eller inte.

- Jag är försiktig när det gäller motivet till beskjutningen. Vi måste först ha en bild av det som hänt. Kartläggningen tar tid och tills vidare bedriver vi den här undersökningen som vilken annan som helst, säger Tommy Lindén.

Han är också mycket företegen kring den tekniska undersökning som genomfördes i lägenheten på fredagen. Klart är att skytten avfyrade mer än ett skott med ett skarpladdat vapen. Polisen genomförde på fredagen också en dörrknackning i området på jakt efter vittnen till skottlossningen.

De tre personer som polisen anser har koppling till lägenheten - bland andra Mats Mattsson - ska kartläggas av polisen. I nuläget finns ingen misstänkt för skottlossningen.

- Skotten kan vara riktat mot åklagaren, men det behöver inte vara det. Men skulle de vara det så har de kartlagt offret dåligt eftersom han inte var där, säger Tommy Lindén.

Mats Mattsson är en av flera åklagare som bedriver en förundersökning mot personer med kopplingar till den kriminella mc-organisationen Bandidos. Ett halvdussin personer sitter för närvarande häktade i Göteborg misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. De misstänks för att ha lurat staten på cirka 15 miljoner kronor med hjälp av svart arbetskraft och falska fakturor samt mindre seriösa bygg- och städföretag.Två av de häktade har tidigare bott i mc-gängets dåvarande lokaler i Lövestad i sjöbo och Sövestad i Ystad. Åklagaren själv känner sig övertyg om att skotten var riktade mot honom.

- Klart man blir chockad. Det är ju ett angrepp på rättsväsendet. Jag uppfattar det som ett budskap riktat mot hela åklagarväsendet, säger Mats Mattsson.

Han bedömmer också att skottlossningen är en markering från personer kopplade till Bandidos som visar sitt missnöje med polisens och åklagarväsendets arbete. Säkerheten kring den personal som arbetar med den aktuella Bandidoshärvan har förstärkts. Den utsatte åklagaren har fått förstärkt polisskydd.

Att skottlossningen mot lägenhet i Malmö innebär att åklagarna drar öron åt sig och låter sig påverkas i det arbetet som involverar de kriminella mc-kretsarna tillbakavisas bestämt av Mattsson.

- Absolut inte. Det kommer alltid en annan åklagare så det blir ingen vinst i längden för dem, säger han.

Ingen människa skadades vid skottlossningen.

Robert Jönson

Martin Runol

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.