Östra Skåne har nästan ingen naturlig folkökning

Skåne Artikeln publicerades
Foto: Christine Olsson/TT

Skånes befolkning beräknas öka med cirka 124 000 invånare till år 2028. Men den östra sidan av länet har nästan inte någon naturlig folkökning alls.

Region Skåne presenterade under torsdagen en befolkningsprognos för perioden 2019–2028. Av allt att döma fortsätter invånarantalet att öka.

– Enligt befolkningsprognosen kommer befolkningen i Skåne att öka snabbare än genomsnittet i Sverige och vi närmar oss en befolkning på 1,5 miljoner invånare i Skåne om tio år. Det kommer naturligtvis påverka utvecklingen i Skåne och ställer krav på bland annat infrastruktur, bostads- och arbetsmarknad samt offentlig service, säger Anna Bjärenlöv, analyschef på Region Skåne.

Skånes befolkning beräknas öka med 9,1 procent, vilket motsvarar cirka 124 000 invånare.

Högst är ökningstakten i början av perioden, när personer som kom under 2015 års stora flyktingström beviljas uppehållstillstånd och blir folkbokförda.

Men det är den västra sidan av länet som står för ökningen.

"I västra Skåne, framför allt i sydväst, är befolkningen yngre och det föds många barn, vilket ger en naturlig folkökning. Den östra sidan av Skåne har nästan inte någon naturlig folkökning alls”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Prognosen visar också på en ökad koncentration av unga till större städer. Malmö, Lund och Helsingborg förväntas vara de kommuner som ökar mest, räknat i antal personer.

Flyktingströmmarna förväntas minska kraftigt, bland annat på grund av gränskontrollerna och hårdare lagstiftning i många EU länder.

”Befolkningsökningen beror främst på kombinationen av ökat barnafödande och stor inflyttning vilket gör att Skåne kommer ha en stark befolkningstillväxt de närmsta åren. Under prognosperioden kommer även Skånes åldersstruktur att förändras. Det är framförallt grupperna äldre barn och personer över 80 år som förväntas öka mest”, skriver Region Skåne.

Fakta

Skånes befolkning

Skånes befolkning 31 december 2018: 1 362 164 invånare

Prognos för Skåne förväntade befolkning 31 december 2028: 1 486 000 invånare (motsvarar en ökning med 9,1 procent eller 123 836 invånare)

Källa: Region Skåne

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.