Annons

”Outbildad” trots gymnasieexamen

En genomförd gymnasieutbildning kan vara utan betydelse när eleverna kommer ut i arbetslivet. Innehåller slutbetyget för många icke godkända kursbetyg beaktas det i vissa fall inte. Istället får den nyanställde lön som en person utan relevant utbildning. – Utbildningen är ju inte fullständig, förklarar omsorgsförvaltningens personalchef Rolf Karlsson.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2001

Kristianstadsbladet har undersökt vad som hände tre elever på Milnerskolans omvårdnadsprogram efter examen i våras. Alla tre fick slutbetyg, men gick ut utan att vara behöriga att läsa vidare på högskola eller universitet.

Två av eleverna underkändes i fem av de 32 kurserna på den treåriga utbildningen. Den tredje underkändes i tio kurser.

Annons

Förutom i den viktiga fördjupningen och specialarbetet fick eleven icke godkänt i social omsorg B, etik- och livsfrågor, matematik A, människan - socialt och kulturellt samt teknik inom omsorg, omvårdnad eller tandvård. Trots betygen är samtliga idag timanställda som vårdbiträden eller vårdare inom omsorgen i Kristianstads kommun.

– Vi vill i huvudsak att de som anställs har ett slutbetyg med godkänt i samtliga ämnen, men vi tittar även på tidigare erfarenheter och personlig lämplighet för jobbet, förklarar omsorgsförvaltningens personalchef Rolf Karlsson. Dessutom händer det att vi anställer outbildad arbetskraft, särskilt nu på sommaren då det är svårt att få tag i vårdpersonal.

Rolf Karlsson känner inte till just de här tre personernas anställningsförhållanden – varje arbetsledare ute i enheten sköter rekryteringen – men han tycker att de ska ”minusplaceras”, få samma lön som anställda utan vårdutbildning. Det betyder i dagsläget 800 kronor mindre per månad. – Har du ett antal IG (icke godkänt) i ditt slutbetyg anser i varje fall jag att du saknar fullständig utbildning, säger omsorgsförvaltningens personalchef.

Huruvida han kan tänka sig att ge personer med många IG i slutbetyget en fast anställning kan Rolf Karlsson inte svara generellt på.

– Men lagen säger att den som varit vikarie i tre år de senaste fem åren har rätt till en fast anställning, så det kan inte uteslutas.

Mona Pettersson, biträdande rektor på Milnerskolan, konstaterar att betygssystemet i gymnasieskolan kan slå hårt mot eleverna. Hon tar eleven med tio IG i slutbetyget som exempel:

– Denne hade jag velat ge ett samlat betygsdokument. Då hade eleven med hjälp av komvux kunnat ta ett nytt gymnasiebetyg för att kunna gå vidare till högskolan.

– Men ett slutbetyg kan ju inte tas om. Det är på något sätt att lura eleverna, säger Mona Pettersson.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Annons

Fakta

n I våras gick 55 elever ut omvårdnadsprogrammet på Milnerskolan. 11 av dem hade inte betyg i samtliga ämnen och fick därför ut ett så kallat samlat betygsdokument. Av de övriga saknar mer än tio procent behörighet att söka vidare till universitet och högskola, som kräver 90 procent godkända kursbetyg i gymnasiets slutbetyg.

Ett samlat betygsdokument är en förteckning av kursbetygen. Det är inte slutgiltigt, utan kan kompletteras.

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons