Överläkare på CSK blir operationschef i Hässleholm

Andreas Harsten, överläkare, lämnar anestesikliniken på CSK för att bli chef för operationsverksamheten på sjukhuset i Hässleholm.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2007

– Efter 23 års sjukhusbunden nattjänst och jour känner jag mig färdig med trafikolyckor, hjärtinfarkter och folk som slutar andas på grund av drogmissbruk, säger Andreas Harsten. Arbetet på anestesin i Hässleholm blir kanske mer strömlinjeformat, säger han, eftersom det framför allt handlar om planerade operationer av höfter och knän. Men det är det värt för Andreas Harsten, som kommer att få mer tid hemma hos familjen och med sin egen kaffemugg till frukosten.

Nya jobbet är på heltid, men han kommer att ha jour i hemmet.

Situationen på anestesin (operation) på CSK är besvärlig, säger han, det är "lite ont om folk". – Nya regelverket om arbetstider har gett kortare arbetspass, men tätare nätter och helger. Samtidigt som jag i fyra– fem års tid har sagt att jag vill trappa ner de sjukhusbundna jourerna tvingas vi av utvecklingen åt motsatt håll. Under våren är jag schemalagd varannan-var tredje helg, fortsätter Andreas Harsten.

Han blir 48 år i år och orkar inte 40 timmars arbetsvecka plus hundra timmar natt ovanpå det.

– Vi är några stycken på kliniken som känner likadant, säger Andreas Harsten. På anestesikliniken på CSK finns en stor grupp äldre, erfarna och självgående läkare i ålder 45– 60 år. Flera har gått över till annan verksamhet, eller gått ned i arbetstid. Vilket omedelbart sätter sina spår och drar igång en negativ spiral.

Det är, enligt Andreas Harsten, oerhört svårt att hitta nya specialister i ålder 45– 55 år.

– Region Skåne är inte den hetaste arbetsplatsen, konstaterar han.

Glappet från de äldre specialisterna med erfarenhet till de inte helt flygfärdiga i ålder 25– 35 år är stort.

– Många bor inte ens i Kristianstad. Om de bor och har sin familj i Lund är de lite osäkra kort, tycker Andreas Harsten.

Han gillar sin arbetsplats och sina arbetskamrater. Men flera händelser under en längre tid har bidragit till beslutet att byta till jobbet i Hässleholm.

– Det är smågrejer egentligen: bakjoursbilen som gjorde att vi slapp belasta familjens egen drogs in, vi hade ett oerhört tjafs om att vi skulle ingå i prehospitala teamen på nätter och helger, plötsligt skulle alla betala förmånsvärde för parkeringsplatserna vid sjukhuset och – som lök på laxen – Region Skånes regler för arbetstiderna som är tuffare än EU:s krav. Bland läkarna som lämnar CSK:s anestesiklinik med centraloperation, dagoperation, akutortopedi och planerad verksamhet finns verksamhetschefen Göran Karlström. Han har tidigare i Kristianstadsbladet förklarat att han inte kan fortsätta ta ansvar för en verksamhet när Region Skåne satsar för lite på akutsjukvården. Hans förordnande går ut i sommar, han flyttar då till annat landsting.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.