På jakt efter skaparglädjen

Först sätts pennan på papperet, sedan får den flöda fritt. Vedic art hjälper deltagarna att släppa hämningar och hitta sitt eget uttryckssätt.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2008
Färgerna flödar i Gunilla Tillys mosaik. Vedic art är en metod att hitta sitt eget skapande.
Färgerna flödar i Gunilla Tillys mosaik. Vedic art är en metod att hitta sitt eget skapande.Foto: 
Kreativa flöden präglar Ängmo design.
Kreativa flöden präglar Ängmo design.Foto: 
BILDER: ANNICA JÖNSSON Ann Ängmo går igenom vedic arts sjutton steg för att hitta sitt uttryckssätt när hon målar på siden.
BILDER: ANNICA JÖNSSON Ann Ängmo går igenom vedic arts sjutton steg för att hitta sitt uttryckssätt när hon målar på siden.Foto: 
Floralo Ängmo Klyvner, fyra år, är med och skapar.
Floralo Ängmo Klyvner, fyra år, är med och skapar.Foto: 

Kreativiteten finns hos alla människor. För många tynar skaparglädjen bort i takt med att vi börjar mäta oss med andra. Spontaniteten ersätts med prestationskrav.

Textilkonstnär Ann Ängmo håller kurser i en metod som ska hjälpa deltagarna att hitta tillbaka till skaparglädjen. Vedic art är en metod där kraven på prestation försvinner.

När pennan är satt på papperet arbetar deltagarna i en halvtimme med linjen. Pennan får inte stå still. Rörelsen blir som meditation.

- Det handlar om att sätta igång livet, flödet och energin, säger Ann Ängmo. I början kan formerna bli kantiga och ryckiga, men efter hand infinner sig en harmoni.

- För det mesta slutar det med att mönstret blir som en liggande åtta, evighetssymbolen, säger Ann Ängmo.

Den andra principen går ut på att studera naturens former. Kursdeltagarna gick ut för att studera trädgårdens konturer.

- Man tittar på det som finns mellan grenarna. För att släppa fixeringen på det skapade. För att få med helheten måste man se mellanrummen. Den tredje principen handlar om färg. Gunilla Tilly från Halmstad står böjd över en mosaik av färger. Hon arbetar just med mellanrummen mellan strecken. Hon stryker en cerise akvarellkrita mot pappret. Med en blöt pensel mjukar hon upp färg och linjer.

- Det här är underbart. Färg är allt för mig, säger hon.

Gunilla Tilly är förskollärare, men håller på att sadla om till bildlärare för de yngre klasserna. Vedic art är en kurs både för hennes personliga utveckling och för hennes nya yrke.

- Jag vill ha ny inspiration och lära mig något jag har nytta av med mina elever.

Hon utforskar färgerna efter att ha ritat ett abstrakt mönster som hon sedan fyller i.

- Det var så här jag började i tonåren. Jag älskade att göra den här sortens teckningar.

Kursdeltagarna fortsätter att jobba sig igenom 17 metoder. Målet för dagen är att komma närmare sitt eget uttryckssätt.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.