På lördag öppnar orangeriet i Tivoliparken

Med ett kolonialt arv och en arkitektur som är lika delar gammalt konstverk som gammal industrilokal är nya orangeriet i Tivoliparken en rätt märklig byggnad. Kristianstadsbladet kollade in det.
Kristianstad • Publicerad 12 augusti 2014
En del av orangeriet skulle kunna fungera som café, enligt Emmie Johnsson, men några klara planer på det finns inte.
En del av orangeriet skulle kunna fungera som café, enligt Emmie Johnsson, men några klara planer på det finns inte.Foto: Foto: Annica Jönsson
Nybyggt i Tivoliparken. Emmie Johnsson är kommunens projektledare för orangeriet. Nu kan hennes arbete snart komma att bära frukt.
Nybyggt i Tivoliparken. Emmie Johnsson är kommunens projektledare för orangeriet. Nu kan hennes arbete snart komma att bära frukt.Foto: Foto: Annica Jönsson
Oputsad metall och tegel bryter av mot glasdelarna.
Oputsad metall och tegel bryter av mot glasdelarna.Foto: Foto: Annica Jönsson

Det luktar väldigt nytt när man kliver in det mycket riktigt helt nybyggda orangeriet i Tivoliparken i Kristianstad. Projektledaren Emmie Johnsson strålar.

– Allting är så nytt. Till och med möblerna är nya.

Fast fönstren är gamla, kommer hon på. De räddades när det gamla gasverket revs och blev en grundbult i det nya orangeriets design. Tillsammans med en skulptur.

– Det har sitt ursprung i ett konstverk i Wanås, med sådana här bågar, säger Emmie Johnsson och pekar på väggen.

Några nyfikna besökare sticker in huvudet genom dörrarna, och Emmie Johnsson kan inte låta bli att visa runt lite, fast orangeriet egentligen inte har öppnat. Tanken är att orangeriet även efter öppningen den 16:e augusti ska vara tillgängligt för alla.

Tidigt på våren

Där ska handelsträdgården kunna börja driva upp växter tidigt på våren. Men lokalen ska också kunna användas som samlingslokal för olika föreningar. En viktig del i designen var att den skulle bli helt tillgänglighetsanpassad.

Det är fortfarande rätt tomt, förstås. Emmie Johnson förklarar att det är först till våren som de båda byggnaderna egentligen kommer att fyllas med växande växter.

När hon guidat färdigt återstår fortfarande en viktig fråga.

Vad är egentligen ett orangeri?

– Förr i tiden, när man tog hem citrusfrukter från sina kolonier så upptäckte man att man inte kunde odla dem i hemlandet. Då byggde man orangerier i stället, och de var ju ofta lite mer dekorativa. Det här är ju inte bara ett produktionsväxthus liksom, det ska vara fint för alla som vill besöka också.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Tor Gasslander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.