På spaning efter hus som flytt

Kristianstad • Publicerad 24 maj 2007
Lisa Fajersson berättade om huset som en gång stod på den här platsen.
Lisa Fajersson berättade om huset som en gång stod på den här platsen.Foto: 
Syrénbuskar omger det som en gång var huslängor.
Syrénbuskar omger det som en gång var huslängor.Foto: 
Lisa Fajersson hade minnen från sin barndom och intervjuer med gamla Hornabor som sina källor.
Lisa Fajersson hade minnen från sin barndom och intervjuer med gamla Hornabor som sina källor.Foto: 
Marianne Nilsson är en av initiativtagarna till Horna byaförening.
Marianne Nilsson är en av initiativtagarna till Horna byaförening.Foto: 
Lisa Fajersson färdades bekvämt på en bänk efter en motorcykel.Bilder: BOSSE NILSSON
Lisa Fajersson färdades bekvämt på en bänk efter en motorcykel.Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
På cykel i jakten efter spår av Hornas förflutna.
På cykel i jakten efter spår av Hornas förflutna.Foto: 

Ett ökande intresse för byn Hornas förflutna och att bevara detsamma till eftervärlden har fått ett antal Hornabor att träffas regelbundet sedan i vintras.

Hittills har träffarna skett inomhus över kaffe i byns ridhus.

– Vi försöker ta reda på mer om historierna bakom olika gårdar i Horna, från tiden med skiftet på 1850-talet då flera gårdar flyttades ut från byn, säger Marianne Nilsson, en av initiativtagarna till träffarna.

I måndags var det dags att ge sig ut för att på plats och titta på det förflutnas spår i byn. Som ciceron hade de den i Horna uppväxta konstnärinnan Lisa Fajersson. Hela gruppen cyklade runt medan 86-åriga Lisa Fajersson blev körd runt på ett flak med bänkar på efter en sexhjulig motorcykel.

Måndagsrundans mål var att besöka platser för hus och byggnader i byn som av en eller annan anledning har rivits eller inte stått emot tidens tand.

– Jag berättar om hus där människor har levt och också om människorna som levde där, säger Lisa Fajersson, som har minnen från den egna barndomen och samtal med gamla Hornabor som sina källor.

Rundan tog sin början några hundra meter in på Hornavägen från väg 118 sett, där det en gång fanns en gårdssmedja.

– Huset är från 1922, 23 någon gång. En gårdssmed behövdes i allra högsta grad med alla gårdar och deras maskiner. Alla vagnar sågs över och hästar skulle skos och broddas när det var is. På den tiden var alla fattiga, men de hade det bra och var nöjda, sa Lisa Fajersson inför gruppen.

Snart satte sig alla på cyklarna och motorcykeln och for vidare neråt Hornavägen. Nästa stopp blev en glänta där det en gång stod ett rött avlångt tegelhus. Lisa Fajersson kunde detaljerat återge hur det såg ut med ett uthus i trä på baksidan och en intilliggande länga i rödmålat trä. Huset byggdes av byggmästaren Axel Svensson, som byggde flera hus i Horna för nästan hundra år sedan. En av de boende i huset födde upp silverrävar.

– Här fanns det en hund som man var rädd för att cykla förbi, mindes en av de äldre Hornaborna.

Någon annan mindes att det också hade funnits en idrottsplats i närheten av byggnaderna.

Det blev ytterligare två platser längs med Hornavägen där de gamla husen och deras ägare sedan länge är försvunna. Lisa Fajersson varvade fakta med personliga minnen, som damen med radio och där Lisa och andra barn brukade lyssna på Farbror Svens brevlåda.

Slutligen vankades kaffe och inför fikastunden blev det en längre cykeltur på grusvägar ner mot Hammarsjön och en dunge där det en gång bodde ett par i ett litet hus med en stor köksspis och en liten träveranda.

Kvällen avslutades med att Horna byaförening bildades rent formellt genom att en styrelse utsågs med Brita Åkesson som ordförande.

– Det handlar om att öka bygemenskapen och få folk att träffas mer. Vi hoppas att alla i Horna blir medlemmar så småningom, säger Hornabon Leif Nilsson.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.