Panaxiamiljoner betalas ut till bankens kunder

I dagarna kommer en fjärdedel av de försvunna Panaxia­miljonerna att betalas ut till flera tusen kunder. Detta tack vare att Sparbanken 1826 gjort upp med de största fordringsägarna.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2013
Foto: 

Det såg kärvt ut med de ungefär 170 miljonerna som hittades i Panaxia Kontanthanterings system. Sammanlagt försvann ungefär 600 miljoner kronor i konkursen och 2 000 kunder drabbades. De hade låtit Panaxia transportera deras pengar, men vid konkursen uppdagades att de pengarna gått till att fylla de ekonomiska svarta hålen i Panaxia och deras dotterbolag.

Kritiserat agerande

Konkursförvaltaren har hela tiden drivit kraven att de 170 miljonerna som ”hittades” ska gå till de drabbade kunderna. Dessutom kvittade Sparbanken 1826, som är en av huvudägarna, 40 miljoner som Panaxia hade på ett bankkonto mot företagets skulder till banken. Detta agerande har konkursförvaltaren kritiserat.

Kunnat bli mindre

Banken har hävdat att man gjorde rätt som kvittade miljonerna och ansåg också att de 170 miljonerna skulle gå till konkursboet och inte till de kunder som låtit Panaxia transportera pengarna. På så sätt hade förlusten av Panaxiakonkursen kunnat bli avsevärt mindre.

Men samtidigt hade det inneburit en flera år lång rättsprocess.

– Både banken och de större fordringsägarna har sträckt sig till det yttersta för att komma överens. Det är enormt skönt att vi nu kan lägga den här affären bakom oss. I Panaxiaaffären finns bara förlorare, men jag tror att alla är lagom missnöjda, säger Bo Bengtsson, som är vd för Sparbanken 1826.

– Det som är mest glädjande är att konkursförvaltaren nu kan fördela pengarna till de tusentals små och stora kunder som förlorat pengar de låtit transportera. Det har varit viktigt för banken att de ska lida så lite skada som möjligt, förklarar Bo Bengtsson.

Panaxias konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson har räknat ut exakt hur mycket pengar varje kund ska ha och inom bara några dagar kommer pengarna att finnas på deras konton.

Har uppskov

Samtidigt innebär det att tre fjärdedelar av pengarna som försvann inte kommer att hittas.

Lars-Henrik Anderssons arbete som konkursförvaltare för Panaxia och dess dotterbolag närmar sig nu slutet.

I dag är det ett halvår sedan företaget gick i konkurs och därmed skulle förvaltarberättelsen ha lämnats in senast i dag.

– Vi har uppskov att inge förvaltarberättelsen, men vi kommer att ge in den så snart vi har den klar, säger Lars-Henrik Andersson till Kristianstadsbladet.

Maria Sällberg
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.