Passivhus i Åhus visas

Det blir visning av passivhusen i Åhus under Bodagarna den 4 till 13 september. Då blir det även stenkuletävling, växtbytardag och mässa i Degeberga. Med mycket mera.
Kristianstad • Publicerad 17 april 2009

Programmet för årets Bodagar i de sju medverkande kommunerna är inte spikat, även om flera programpunkter är klara. Förutseende nog kallade projektledare Patrik Lindblom till ett möte med boende i närheten av de fem passivhusen i Åhus där det lär bli en del trafik under dagarna när husen ska visas.

Mötet hölls i onsdags kväll då det kom ett 30-tal personer.

- De var nyfikna på vad som är så speciellt med passiva hus, med byggteknik och de fick ställa frågor till entreprenörerna, berättar Patrik Lindblom som räknar med många besökare under Bodagarna.

För att slippa biltrafik vid visningarna i september ska en parkeringsplats anordnas utanför området, med information om både passivhus och om Bodagarna i sin helhet. Något de boende i området ser positivt på.

Andra programpunkter i september blir bland annat växtbytardag i Fjälkinge, mässa i gamla tingshuset i Degeberga och konferens för entreprenörer och husföretag på Åhus Strand.

I Tollarp finns landets enda stenkuletillverkare. Därför ska en kultävling arrangeras på torget.

I slutet av maj ska kommunerna ha sina program klara för tryckning för att kunna skickas ut lagom till semestern.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.