"Påstridiga damen var värst"

Kristianstad • Publicerad 2 maj 2005

Någon har fått fel rum, en annan vill checka ut för tidigt. Vad göra? I dag fick Milnergymnasiets hotellelever visa hur de hanterar besvärliga kunder i en Skånsk receptionstävling.

Redan på förmiddagen inleddes kampen om bäst kunskaper inom hotell och turism som står mellan elever från hotell- och restaurangprogrammen i Kristianstad, Lund och Malmö.

Det skriftliga provet följs av en receptionstävling, där deltagarna ska lösa gästernas problem.

Chefer och personal på stadens hotell agerar skådespelare och jury. Hotellärare Louice Helgesdotter har skrivit rollspelet.

– Tävlingsdeltagarna har inte fått det lätt. Jag har jobbat på hotell i15 år och tagit med alla trixiga situationer. Men det finns flera sätt att hantera dem på.

– Det viktigaste är bemötandet och samarbetet, att eleverna ser till helheten och kan lösa svåra situationer, säger Carina Eng., lärare och arrangör.

Först ut i tävlingsreceptionen är Malmölaget. Kompisarna fnissar och klappar i publiken.

– De verkade lite nervösa först, men det blir plus för att jag fick hjälp med min tunga väskor, säger Martina Ernstson, receptionist på Quality Grand, skådespelarna och jurymedlem.

Johanna Sanderling, tävlande från Milnergymnasiet tycker att den påstridiga damen som ville checka ut för tidigt var värst.

– Annars var det mest nervöst i början. Man fick koppla bort publiken så släppte det, säger hon.

Johanna Sanderling känner sig rätt säker på vad hon skulle säga och göra.

– Nu är det värsta över.

Nästa gren, finn fem fel på ett hotellrum, tror hon sig klara bra.

– Jag kan de här rummen rätt bra, jag har både praktiserat och jobbat här, säger hon segervisst.

Så återstår det för sjumannajuryn att göra en slutlig gemensam bedömning om vilket lag som vinner.

– Det är modigt att ställa upp. De är duktiga. Det här är lite mer verklighet än i skolan och pushar dem lite extra, säger Gabi Bagoly, hotellchef på Hotell Turisten och skådespelande jurymedlem.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.