Patient kan inte skrivas ut

Patienten har – med några kortare undantag – varit inlagd på CSK sedan i somras. Inte för att patienten egentligen behöver vara där. Det går inte att komma överens om vem som ska ansvara för näringstillförseln.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2012

KRISTIANSTAD. När patienten efter vårdplanering sent i höstas placerades på ett korttidsboende vägrade, enligt sjukhusets hälso- och sjukvårdsstrateg, primärvårdsläkaren att ta över ansvaret för näringstillförseln.

Näringen ges via en venport som är inopererad under huden, efter- som patienten är tillfälligt stomiopererad.

KVH (kvalificerad vård i hemmet) kopplades in, men ville inte skriva in patienten i KVH, eller ta hela ansvaret. KVH har erbjudit kommunen stöd genom punktinsatser. Det handlar inte om lindrande vård i livets slutskede.

Kirurgkliniken tog fortsatt ansvar för att ordinera den intravenösa behandlingen. Men det godkände inte kommunen, eftersom reglerna för gränssnitt – gränsen mellan vad som är kommunens ansvar, och vad som är regionens – säger att kommunen inte kan sköta en patient där specialistvården har ansvar.

Sedan dess har distriktsläkaren fortsatt vägra ta det medicinska ansvaret, trots stöd från kirurgkliniken när det gäller ordination.

På ett kortidsboende

En ny vårdplanering gjordes relativt nyligen, och patienten är för närvarande på ett korttidsboende. KVH lovade göra punktinsatser för patienten, och tog på sig utbildning av den aktuella kommunens sjuksköterskor så att de klarar näringstillförsel via venport.

KVH tog också på sig smärtstöd och samtalsstöd. Kirurgkliniken åtog sig ett visst fortsatt ansvar.

Distriktsläkaren vägrade, trots erbjudande om stöd från kirurgkliniken, att ta ordinationsansvar.

Hälso- och sjukvårdsstrategen Viveca Dettmark har nu vänt sig till både sjukvårdspolitiker och höga tjänstemän i Region Skåne för att få veta: vad är basal, grundläggande, vård och vad är avancerad vård?

”Hur länge ska olika uppfattning om dessa frågor råda? ”

Hon undrar också hur länge den enskilde patienten ska behöva komma i kläm och vara hänvisad till vård på sjukhuset, bara för att huvudmännen inte kan komma överens, och för att primärvården allt oftare inte vill ta materialkostnaderna för den här typen av vård.

Alla har rätt till näring

Själv påpekar hälso- och sjukvårdsstrategen att alla människor har rätt till näring, oavsett om den ges genom munnen, via sond eller intravenöst. ”Denna rätt måste betraktas som basal vård, som alla måste klara att hantera i den tekniska värld med de olika behandlingsmöjligheter som i dag finns för den enskilde.”

Hon hänvisar till hundratals patienter som fått stomi via kirurgkliniken, som kommunen har skött i många år, som har sin ansvarige läkare i primärvården och som inte har kontakt med vare sig kirurgkliniken eller sjukhuset i övrigt.

Catharina Blixen-Finecke (M) är en av de som fått skrivelsen om gränssnittsproblemen i nordöstra Skåne och på CSK.

Hon har läst och förstått, och hon är helt överens med sjukvårdstrategen:

– Det här är ingen bra situation, och vi måste bara lösa den så att vården blir så god som möjligt. Det finns ett ansvar på båda sidor – kommun och region – och jag förutsätter att vi ska kunna komma fram till en lösning, säger Catharina Blixen-Finecke. Hon fortsätter:

– Det är inte rimligt att patienter ska komma i kläm mellan olika huvudmän.

Tidigare har enbart politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden haft möten med Kommunförbundet Skåne. Nyligen hade även produktionssidan ett allra första möte. Det är produktionssidan (sjukhus och vårdcentraler, exempelvis) som Catharina Blixen-Finecke företräder som ordförande i vårdproduktionsberedningen.

– Vi ska inte skapa några onödiga byråkratier. Frågan måste lösas i förhandlingar med Kommunförbundets politiker.

INTERNAL INTERNAL
Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.