Patienter kräver mindre vårdtid efter robotoperationer på CSK
Egentligen heter det robotassisterad titthålskirurgi, då roboten i princip bara är kirurgens förlängda armar och fingrar. Det är operatören som styr helt. Men tack vare att instrumenten, som sax, kniv och tång, är så små, behöver man inte öppna lika stora hål i patienterna för ingreppen.
Med mindre ingrepp blir även återhämtningstiden fortare.
Nyligen skedde den 100:e robotoperationen inom den urologiska verksamheten på CSK.
Det var en patient som behandlades för en elakartad tumör.
– Det är en milstolpe att vi uppnått 100 operationer med robotassisterad titthålskirurgi, varav över 90 procent har varit cancerkirurgi för prostata- och njurcancer, säger Saeed Dabestani, docent och överläkare inom urologiverksamheten på CSK, i ett pressmeddelande.
– Vi kan med den här tekniken se lågt antal komplikationer under och efter operationen. Patienten återhämtar sig även snabbare vilket bidrar till bättre vård, säger han.
”Patienten har mindre smärta och har en snabbare återhämtning.”Lina Mockute, specialistläkare anestesi- och IVA
I arbetet är det viktigt med tydliga rutiner och med precision. När Saeed Dabestani manövrerar styrspakarna till roboten ser hela teamet till att allt fungerar som det ska. Alla har sin roll.
– Det är 20 till 30 medarbetare inom operation, anestesi och urologiverksamheterna som varit involverade sedan start. Varje medarbetare i laget är viktig, säger Saeed Dabestani.
Lina Mockute är specialistläkare inom anestesi- och intensivvård. Hon uppger att varje patient har individuella behov kring narkos, övervakning och behandling.
– Vi anpassar sövningen efter varje patients behov. Vi vill ha en välmående patient hela tiden. Det är så fantastiskt att det går smidigt hela vägen med robotassisterad kirurgi med våra skickliga operatörer. Patienten har mindre smärta och har en snabbare återhämtning, säger hon.
Något som Ivan Bakardzhiev, överläkare inom verksamhetsområde urologi, instämmer i:
– Nu uppstår färre trauman och även sjukhusvistelsen blir kortare.
För ett år sedan konstaterades att patienter som fått en gynekologisk operation med hjälp av robot kom hem efter i snitt cirka 1,6 vårddagar, jämfört med 2,9 för traditionell öppen operation.