GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Per och hunden ”Ipa” redo när människor försvinner: ”Vill göra nytta”

Uppdraget: hitta föremål som inte tillhör skogen. På kommando ger ”Ipa” sig iväg. Mobilen och tröjan har legat utomhus i dagar, men de blir en enkel match.
”Ipa” stannar blickstilla med nosen mot fyndet och tittar upp på Per, som öser beröm över honom. De är ett rutinerat hundekipage, som via FIKK kallas in när människor försvinner.
– Jag vill göra nytta med min hund, och det är många människor som försvinner, säger Per Lundin.
Kristianstad • Publicerad 25 november 2022 • Uppdaterad måndag 10:59
Treåriga rottweilern Mystic Mipa, kallad ”Ipa”, gillar att jobba med sök.
Treåriga rottweilern Mystic Mipa, kallad ”Ipa”, gillar att jobba med sök.Foto: Mikael Persson

Det har gått flera dagar sedan Per Lundin förberedde träningspasset i skogen vid Uddarp strax utanför Skepparslöv. En mobiltelefon och en tröja har placerats ut under lövhögar.

Treåriga rottweilern Mystic Mipa, kallad ”Ipa”, har ett uppdrag: att hitta föremål som inte luktar skog. Per Lundin läser av sin hund, som vet vad det innebär när han får söksele och tjänstetäcke på.

– Det gäller att använda vinden, gå mot den, då kommer alla lukter, förklarar Per Lundin, hundförare i frivilligorganisationen FIKK Sweden, Frivilliga insatser vid kris och katastrof.

Per Lundin sätter igång träningssöket.
Per Lundin sätter igång träningssöket.Foto: Mikael Persson

Strövområdet vid Uddarp är populärt för utomhusaktiviteter och det finns rikligt med doftspår efter både människor och djur. Men mobilen och tröjan blir en enkel match för ”Ipa”. Han visar fynden med nosen och får mycket beröm.

– Jag måste bli jätteglad, visa honom att det här är det roligaste vi kan göra, förklarar Per Lundin och fortsätter:

– Jag vet exakt när han har något på gång, han går spikrakt på.

”Hellre dag tre än dag fem, man känner egentligen alltid att man är för sent ut.”
Per Lundin, hundförare
– Vi tränar i olika miljöer, öppna fält eller tät granskog, du vet ju inte hur det ser ut när det är skarpt läge, och även med figuranter, säger Per Lundin.
– Vi tränar i olika miljöer, öppna fält eller tät granskog, du vet ju inte hur det ser ut när det är skarpt läge, och även med figuranter, säger Per Lundin.Foto: Mikael Persson

”Ipa” visar med hela sitt kroppsspråk att han är motiverad. Tillsammans är de redo när människor av olika anledningar försvinner och FIKK kallas in för att hjälpa till i sökinsatser.

Per har 60 timmars utbildning hos Essenem Hundsport i Ballingslöv, och har varit med i FIKK sedan organisationen startade.

– Jag vill göra nytta med min hund, och det är många människor som försvinner. Det här känns meningsfullt. Andra spelar padel eller innebandy, jag är här ute och tränar hund, säger han.

– Som hundförare vill man komma in i ett så tidigt skede som möjligt, och innan en skallgångskedja, säger Per Lundin.
– Som hundförare vill man komma in i ett så tidigt skede som möjligt, och innan en skallgångskedja, säger Per Lundin.Foto: Mikael Persson

Deras sökarbete är helt ideellt, och kräver regelbunden träning. Per och ”Ipa” tränar på egen hand, och var fjortonde dag tillsammans med 15 andra hundförarekipage.

– Vi tränar ihop i olika miljöer, öppna fält eller tät granskog, du vet ju inte hur det ser ut när det är skarpt läge, och även med figuranter.

Fyndet bärgat. En enkel match för rutinerade ”Ipa”.
Fyndet bärgat. En enkel match för rutinerade ”Ipa”.Foto: Mikael Persson

När det är ett sök på gång så kontaktas hundförarekipagen via sms från FIKK. Per Lundin understryker att under söken så jobbar alla hundförare och hundar som deltar som ett team. När en hund vilar, så går dess hundförare som navigatör åt de andra. Ibland pågår sökinsatserna över kilometerstora områden.

Att lära en hund att hitta något är lätt, det handlar om att hålla den motiverad timme efter timme, säger Per Lundin.

– Mitt ansvar är att hålla honom i trim. När han tappar lite fokus och börjar lulla, då är det dags för powernap i hundburen och vatten.

Per Lundin är rutinerad som hundförare inom FIKK och har deltagit i flera stora sök i södra Sverige de senaste åren.

– Som hundförare vill man komma in i ett så tidigt skede som möjligt, och innan en skallgångskedja. Ju mindre antal människor och lukter, desto lättare är det för hunden. Hellre dag tre än dag fem, man känner egentligen alltid att man är för sent ute.

Dags för träning.
Dags för träning.Foto: Mikael Persson

FIKK har turbulenta år bakom sig då flera insatsledare hoppade av, hur ser du på det?

– Verksamheten stannade av. Det gjordes en del sök, men mycket lite. Det vilar ett stort ansvar på insatsledarna och deras arbete med att förbereda sök med bland annat kartmaterial. När vi som hundförarekipage kommer ut är det dags att börja jobba direkt.

”Ipa” är tränad inom sektorsök och spår, och tycker det är roligt att jobba med sök. Resten av tiden är han familjens hund och trivs bäst på rygg i vardagsrumssoffan.

– Han är lugn, sansad och trygg i sig själv, säger Per och klappar om sin hund.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.