Personal kräver analys om ungdomspsykiatri

Kristianstad • Publicerad 3 maj 2005

Nu reagerar även medarbetare på psykiatrin mot förslaget att vårda tonåringar i vuxenpsykiatrins lokaler i Kristianstad. I ett brev till distriktsnämnden i nordöstra Skåne skriver en av de anställda att det är "en absurd tanke" att vårda tonåringar inom vuxenpsykiatrin och strider mot FN:s barnkonvention.

Idag finns det fem heldygnsplatser på en särskild slutenvårdsavdelning. Förslaget innebär att avdelningen ersätts med en dagvårdsenhet och mobila team. Tonåringar som behöver slutenvård ska få det på vuxenpsykiatrin. Det är en olämplig miljö, eftersom där finns svårt psykiskt sjuka vuxna med bland annat psykoser, missbruk, depressioner, personlighetsstörningar och självmordsbenägenhet, anser medarbetaren.

Vissa i personalen är oroliga för att de eventuellt måste flytta med till vuxenpsykiatrin. "Vi har valt att arbeta med barn och ungdomar, och flera av oss känner en stor osäkerhet inför att behöva tjänstgöra inom vuxenpsykiatrin, då vi känner att vi inte har den kompetens som krävs för detta", skriver medarbetaren.

Dessutom är de oroliga för att inte kunna behålla kontinuiteten och få samma kontakt med ungdomarna och deras familjer, eftersom en tanke med förslaget är att utnyttja personalresurserna bättre. Nu begär medarbetaren att distriktsnämnden gör en analys av vilka konsekvenser förslaget skulle få för barnen och ungdomarna.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.