Personaldirektören kritisk till att C4 Teknik

Kristianstads kommuns personaldirektör Leif Rülf är ytterst kritisk till att C4Teknik hyrt in personal i flera år. Kommunal krävde besked i frågan redan för ett år sedan.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2003

Som vi berättade i gårdagens Kristianstadsbladet har en drifttekniker från ett ventilationsföretag i två år arbetat heltid för C4Teknik. Mannen anlitades av en driftledare, som hyrt in ytterligare personal från ventilationsföretaget. Bara under 2001 till en kostnad av minst 1360000 kronor.

En sammanställning från C4Teknik visar att det finns fler, och även mer omfattande exempel.

En person från ett privat företag hyrdes in som maskinist i december 1999 och stannade på samma arbetsplats fram till september i fjor, då han anställdes. Han var alltså inhyrd i nästan tre år.

C4Tekniks hantering strider mot kommunens policy och praxis, konstaterar personaldirektör Leif Rülf. Enligt riktlinjer från kommunstyrelsens personalutskott ska personal hyras in endast i akutläge och i undantagsfall.

– Men det kan aldrig vara en nödlösning att ha personer inhyrd i flera år. Då handlar det om en anställning. Det här är en orimlig hantering av sådana här frågor, säger han. Tekniske chefen Lars Harald hävdade i gårdagens Kristianstadsbladet att han inte känt till omfattningen av inhyrning av personal. Han sa sig heller inte känna till vissa av fallen.

Men det stämmer inte, hävdar Jan Persson, ordförande för Kommunals sektion för teknik och service inom Kristianstads kommun.

Redan i februari förra året togs frågan upp av Kommunals företrädare i C4Tekniks personalkommitté. Det framgår också av protokollet från mötet, som Lars Harald deltog vid.

– Vi ville veta orsakerna till att personal hyrs in och kostnaderna för det. Vi blev lovade en redovisning, men den har vi fortfarande inte sett, säger Jan Persson.

När facket har stött på för att få fram redovisningen har svaren varit undvikande. – Vi vill inte att personal ska hyras in, tjänsterna ska tillsättas. Men de har hela tiden hänvisat till sparkravet på fem miljoner kronor. Men det som har redovisats i Kristianstadsbladet visar att pengar till tjänsterna har funnits. Det är dessutom dyrare att hyra in personal, säger Jan Persson.

Personalkontoret avser att gå vidare med inhyrningen av personal och andra frågor på C4Teknik och utkräva svar från Lars Harald. Personaldirektör Leif Rülf förklarar dock att man avvaktar det fulla resultatet av den utredning som kommunens revisorer genomför av misstänkta oegentligheter på C4Teknik.

– Först då kan vi få en helhetsbild, säger han.

Matti Stenrosen

044–18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.