Personalen på CSK omfördelas

Efter tre dagar börjar Kommunals strejk sätta sina spår på sjukhuset och vårdcentralerna. Personal måste stanna hemma och material för provtagningar sinar.
Kristianstad • Publicerad 15 maj 2003

– Barntillsynen påverkar oss, men som jag uppfattat det håller vi det i balans, säger Centralsjukhusets personalchef Roland Ericsson.

– Enheterna löser det med omfördelningar av personal.

Inte heller Hässleholms sjukhus har drabbats så hårt hittills, enligt personalchef Nils Hellman.

– Vi tar det dag för dag. Vi får föra över resurser mellan verksamheter, säger han. Göran Karlström som är verksamhetschef på anestesikliniken vid Centralsjukhuset bedömer att kliniken klarar sig någon vecka till utan nya leveranser från Skåneförrådet i Lund. Som Kristianstadsbladet berättade om i går har de hittills bara drabbats av pappersbrist, eftersom fyra vagnar med material till operations- och intensivvårdsavdelningarna aldrig kom.

Sterila instrument är inget problem, eftersom personalen på sjukhusets egen sterilcentral inte är uttagen i strejk. Skulle det bli så kan det däremot bli tal om att ställa in operationer, enligt Göran Karlström. På Tollarps vårdcentral sinar framför allt material till provtagningar och reagens till olika prover, till exempel snabbtester och svalgodlingar. Undersköterskan Britt Karlsson tror att de klarar sig en vecka till utan nya leveranser.

På Näsby vårdcentral har medarbetarna det mesta de behöver. Om något börjar ta slut, till exempel en viss typ av kompresser, kan de ersätta med andra. Däremot måste de få sonder till barn och vuxna patienter.

– När det gäller patienter som är i behov av hjälpmedel för att få i sig mat skickar vi ett speciellt intyg till den medicinskt ansvariga på Skåneförrådet, säger verksamhetschef Lena Nilsson.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.