Annons

Pingsthelg med åska och hagel

Under gårdagen passerade ett massivt åskväder med hagel- och regnskurar över trakterna kring Vånga. Det orakade bland annat en villabrand efter ett åsknedslag och översvämningar i flera källare. Men det dåliga vädret orsakar även problem för traktens fruktodlare.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2001
Vitt i trädgården. Anna-Greta Andersson i Kiaby trodde knappt sina ögon när det var vitt i trädgården i juni månad. Bild: PETER ÅKLUNDH
Vitt i trädgården. Anna-Greta Andersson i Kiaby trodde knappt sina ögon när det var vitt i trädgården i juni månad. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Snöbollar. Hagel stora som mindre snöbollar (nästan!) föll på annandag pingst. Bild: PETER ÅKLUNDH
Snöbollar. Hagel stora som mindre snöbollar (nästan!) föll på annandag pingst. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Halt väglag i juni. Den kraftiga nederbörden gjorde vägarna hala och trafikanterna fick sänka farten rejält för att undvika sladd.Bild: PIERRE ALEXANDERSSON
Halt väglag i juni. Den kraftiga nederbörden gjorde vägarna hala och trafikanterna fick sänka farten rejält för att undvika sladd.Bild: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 

Under i stort sett hela pingsthelgen har det regnat i Skåne och i trakterna kring Immeln har det uppmätts mycket stora regnmängder - mellan 40 till 50 mm under lördagsdygnet.

Meteorolog Arne Gustavsson på SMHI i Malmö berättar att så stora nederbördsmängder är ovanliga. Annars är inte vädret i sig ovanligt för årstiden. Åskväder och hagelskurar hör till vår- och sommarklimatet, menar han. Fruktodlaren Per Mattisson hoppas på att nederbörden skall sluta snarast.

Annons

– Det är inget bra det här. Det underminerar överallt och sen kommer det en massa svampsjukdomar, säger han.

Det enda positiva som han kan se är att de största konkurrenterna - hemträdgårdarna –också drabbas av sjukdomarna. Det i sin tur gör att yrkesodlarna kan sälja mer, berättar han. Hemträdgårdarna utgör en tre gånger så stor del av fruktodlingen än de professionella odlarna. SMHI har fyra mätstationer i Nordöstra Skåne - Kristianstad, Osby, Kallinge och Hanö. Rapporterna sammanställs till prognoser med datorers hjälp. Arne Gustavsson berättar att en prognos maximalt kan sträcka sig tio dagar framåt, men redan efter fem dagar blir prognosen mindre specifik. Då kan meteorologerna i princip bara se om det blir varmare eller kallare.

Efterhand kommer vädret att lättas upp något.

– Nu räknar vi med uppehåll både tisdag och torsdag, säger Arne Gustavsson.

Tyvärr väntas ett nytt regnområde fram mot torsdag. Det verkar dock inte bli lika omfattande som det som just passerat, berättar han.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons