Planering av riksdag för unga har inletts

Kan 100–150 ungdomar hålla i verksamheten för omkring 1000 gästande ungdomar i tre dagar? I Kristianstad ska det ske i slutet av maj. Då förläggs Ungdomsriksdagen hit.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2003
Ett biljardbord duger bra till konferens om man är ung och formbar. Kring Hemgårdens planerade kvällskommittén aktiviteter för 1000 tillresta delegater i Ungdomsriksdagen som hålls i Kristianstad i slutet av maj.Bilder: LASSE OTTOSSON
Ett biljardbord duger bra till konferens om man är ung och formbar. Kring Hemgårdens planerade kvällskommittén aktiviteter för 1000 tillresta delegater i Ungdomsriksdagen som hålls i Kristianstad i slutet av maj.Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 
Dubbelt så bra och hälften så dyrt är Kristianstadsungdomarnas målsättning för att stå som värdar för årets Ungdomsriksdag.
Dubbelt så bra och hälften så dyrt är Kristianstadsungdomarnas målsättning för att stå som värdar för årets Ungdomsriksdag.Foto: 

I går kväll var det planeringsmöte på Hemgården. Drygt 50 unga och några äldre funktionärer samlades för att sätta igång grupparbeten kring arrangemanget. På Kristi Himmelfärdsdag den 29 maj anländer 1000 ungdomar till Kristianstad för att delta i det årliga arrangemanget. Fram till på söndag förmiddag den 1 juni blir det full fart. 1000 ungdomar ska sova, äta, arbeta och kvällstid roa sig är det tänkt och för det krävs en god organisation. Matts Premberg är den lokala projektledaren och på riksnivå svarar Stiftelsen för vår gemensamma framtid för Ungdomsriksdagens genomförande. Den i sin tur har bildats av Röda Korsets Ungdomsförbund och Ungdom mot rasism. – Inkvarteringen är klar. Alla ungdomarna som är mellan 13 och 20 år ska bo i ”Skatteskrapan”. Där finns 200 tomma rum som de får dela upp sig på. Det blir liggunderlag och sovsäck som gäller, berättar Matts Premberg. Men säkerhetskraven är stora. Inför Urix utbildas 30 funktionärer en heldag på Räddningstjänst i första hjälpen, brandolycksfall och utrymningskunskap. Det sätts upp 170 brandvarnare, byggs två evakueringstrappor på husets gavlar plus att brandsläckare och brandhorn placeras ut på varje våning. – Dessutom ska ”Skatteskrapan” bemannas med åtta ”vuxna” vakna brandvakter. Vi ska ha ett säkert boende, säger Matts Premberg. Under dagarna ska ungdomarna arbeta i utskott och lära sig delta i en demokratisk process. Ungdomsriksdagen vänder sig främst till ungdomar som inte är medlemmar i organisationer, partier eller föreningar. Syftet är att nå dem också och lära dem hur de kan göra sina röster hörda i samhället. Men är man ung ska man ha kul också. Projektgruppen betraktar Södra Kasern som en idealisk förläggning centralt belägen med gångavstånd till stadens alla aktiviteter. Och i går började olika arbetsgrupper snickra ihop program. ”Något för alla” var målet. Kravet är total drogfrihet. Barbacka, Teatern, konserthuset, hemgården, idrottshallen och Södra Kasern – mellan bland annat dessa punkter kommer ungdomarna att kunna cirkulera på kvällarna för att välja aktiviteter. Mellan 100 och 150 funktionärer ska se till så att allt fungerar. Men Ungdomsriksdagen lär sätta sin prägel på innerstaden under dessa dagar. – Vi hoppas att blivande studenter ska upptäcka Kristianstad som en trevlig studieort när de ska välja högskola, sade Matts Premberg på mötet. Lena Timelin 044-18 55 12 lena.timelin@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.