Annons

Planerna för E22 överklagas

Ett tiotal fastighetsägare i Fjälkinge har överklagat arbetsplanen för ombyggnad av E22 på sträckan Kristianstad-Fjälkinge. De främsta invändningarna gäller buller, och omständigheterna att den väntat starkt trafikerade motorvägen kommer att gå alldeles i närheten av skola och fritids.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001

Flera av de överklagande fastighetsägarna vill att regeringen förklarar ärendet vilande i väntan på miljöprövning av nästa sträcka, ombyggnaden av Fjälkinge-Gualöv.

De hänvisar också till andra ombyggnader av vägsträckor där man gjort dragningar som inte påverkar bebyggelsen på samma sätt som här, och tar som förslag upp en dragning av E22 med motorvägsstandard längre söderut.

Annons

De klagande tycker inte att de negativa effekterna av vägdragningen blivit tillräckligt belysta, jämfört med den utförliga belysning som fördelarna fått i beslutet. Bland annat efterlyser kritikerna en bedömning av inverkan på miljön. Ur överklagandena kan nämnas protester mot en felaktigt placerad, viktig transportled för farligt gods i hög trafik, med bara ett dike som skiljer vägen från skola, bibliotek och fritidshem, och med mycket kort avstånd till delar av villabebyggelsen i Fjälkinge.

Andra undrar om inte mängden trafik kommer att öka mer än vad Vägverket har antagit i arbetsplanens beräkningar, med tanke på att E22 på sikt ska bli motorväg ända till Norrköping. Den framtida utvecklingen av handeln med östliga länder, och Öresundsbrons tillkomst, påverkar också mängden trafik, menar de.

Någon annan är kritisk mot att Vägverket inte tänker ordna några bullerskyddsåtgärder vid just deras fastigheter, utifrån beräkningar. Fastighetsägarna tycker att det vore rimligare om behovet av åtgärder bedöms utifrån det faktiska bullret från motorvägen. Någon av fastighetsägarna ger exempel på vägdragning som utförts ”enligt de principer som kan förväntas i ett upplyst och demokratiskt samhälle”. E22:an från Kalmar och söderut mot Karlskrona har dragits med gott avstånd till tättbebyggt område. Det är vad fastighetsägaren hoppas av regeringen också i nordöstra Skåne.

Några andra pekar på de senare årens utbyggnad av E4 i Östergötland och Småland, där motorvägen lagts på gott avstånd från befintliga samhällen.

Slutligen påpekar en majoritet av fastighetsägarna att båda etapperna av ombyggnaden till motorväg måste bedömas tillsammans, för att man ska kunna se de verkliga effekterna för Fjälkinge samhälle.

gunilla.ingels

@kristianstadsbladet.se

Av Gunilla Ingels 044-18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons