Polisen om oroligheterna i kyrka

Kristianstad Artikeln publicerades
Enligt kommunpolis Göran Svensson har tunga missbrukare från andra delar av Skåne orsakat problem på flera håll i Kristianstad.
Enligt kommunpolis Göran Svensson har tunga missbrukare från andra delar av Skåne orsakat problem på flera håll i Kristianstad.

Genom samverkan hoppas kommunpolis Göran Svensson och kommunens säkerhetschef Andreas Poppius få bort problemen med störande personer i bland annat Heliga Trefaldighets kyrka.

Som Kristianstadsbladet berättade på onsdagen har incidenterna i kyrkan under senare år blivit allt allvarligare. Personer stör under förrättningar. De både kissar och bajsar i kyrkan. Det har klättrats på orgelfasader och altaruppsats och de försöker stjäla kyrksilvret. Det har också hänt att någon försökt ta barn från präst eller mamma vid pågående dop.

Det hittas tomma spritflaskor och använda, blodiga kanyler på golvet under kyrkbänkarna. Dessutom har personer suttit där och onanerat.

Kommunpolis Göran Svensson blev överrumplad.

  – Vi har känt till att de har problem med missbrukare, men inte att de var så här omfattande, säger han. En av anledningarna till att det har blivit så här är att vi har fått hit missbrukare från andra ställen i Skåne, bland annat Malmö och Helsingborg. De har en annan, betydligt mer aggressiv, attityd än vad våra egna missbrukare har.

  Att de söker sig till Kristianstad beror enligt Göran Svensson på en privat mottagning för tunga missbrukare i centrum.

  – Det har inneburit problem även för området runt Stadsmissionens Café David. Där har det blivit klagomål från kringboende, säger kommunpolisen. Det är också en av anledningarna till att det har satts till ordningsvakter på resecentrum. Lokalpolisen tycker att även kyrkan och församlingshemmet ska få möjlighet till ordningsvakter.

  Säkerhetschef Andreas Poppius berättar att ordningsvakter under sommaren patrullerade ett område från Södra Kaserngatan till järnvägsstationen på prov.

  – Det gav ett bra resultat, och nu vill vi utöka området med kyrkan och församlingshemmet.

  Även Poppius bedömer att de störande personerna till största del är missbrukare. Han konstaterar att samhällsklimatet är hårdnande och tror på en kombination av förebyggande åtgärder och ordningsvakter.

  – En ordningsvakt löser inte det bakomliggande problemet, men ger en trygghet för personer som rör sig på stan, säger han.

  Bland de förebyggande åtgärderna nämner han att kommunen stöttar Stadsmissionens verksamhet samt att arbete och välfärdsförvaltningen stöttar på både individ och familjenivå.

  – Vi diskuterar nu hur vi kan utveckla den delen, säger Andreas Poppius.

  Göran Svensson och Andreas Poppius tror på samverkan mellan Handelsföreningen, kommunen, Jernhusen (järnvägsstationen), Svenska kyrkan och Polisen för att hitta lösningar.