Polis vädjar till påsktrafikanter

Nu väntar en av årets värsta trafikhelger. De senaste tolv åren har i genomsnitt åtta personer omkommit och 238 skadats i påsktrafiken.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2008

Skärtorsdagen och annandag påsk är helgens stora resdagar.

- Vi hoppas inte på problem, men det är intensiv trafik. Jag uppmanar alla att anpassa hastigheten efter väglaget. Trafiken kan bli förrädisk. Rapporterna tyder på att det kan bli halt, säger chefen för trafikenheten inom polisen i nordöstra Skåne, Per-Erik Persson.

- Det gäller att ta god tid på sig, att hålla hastigheterna och avståndet. Det är bättre att komma fram försent än inte alls. Just de båda resdagarna räknar han med intensiv bevakning av de stora res-vägarna.

- Det gäller framförallt utfarterna mot E 22, många är på väg till sommarstugorna i Blekinge. Sedan har vi hela Österlen som är väl besökt under påsken i samband med Konstrundan. Vi vet inte om det blir mindre trafik där på grund av vädret, men många har bokat in sig i förväg. Det gäller att se upp på väg 9 mot Simrishamn och vid Brösarp kan det bli svårt att komma ut på vägen. Även väg 118 är belastad när det gäller Konstrundan, men vi räknar inte med några trafikstockningar, säger han.

Även väg 21 och 24 förväntas också vara hårt trafikerade. Det kommer att vara så många trafikpoliser som möjligt ute på vägarna av den styrka på 16 poliser som finns i området.

- Vi ökar synligheten så mycket vi kan och hoppas att det har en dämpande effekt. Vi tar in så pass många att de som inte har semester jobbar torsdag och måndag fram till klockan 19. Den ingripande verksamheten hjälper också till så mycket de kan.

Per-Erik Eriksson tror också att det finns en risk att folk redan har bytt ut vinterdäcken.

- Faran är inte över ännu. Är det vinterväglag den här månaden ut måste man ha vinterdäck.

Det ska bli fint skidväder i norr i påsk och olyckskurvorna för påskhelgen har stigit kraftigt de senaste 13 åren på de hårt trafikerade vägarna till och från skidorterna.

- Både de som bor och åker i södra Sverige och de som ska norrut bör ha vinterdäck, för när temperaturerna kryper nedåt är det lätt att det blir snöslask och hala vägar. Och eftersom det nu ser kallare ut och verkar bli något lägre temperaturer än tidigare kan det vara bra att ha på vinterdäcken några veckor till, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI till DN.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.