Annons

Polisbesök i skolan i Tollarp

Polisbesöken har minskat i skolorna de sista åren. I var femte skola i Sverige var det mer än tre år sedan eleverna fick möjlighet att träffa polisen. Tollarps skola är ett undantag. Igår var närpolischefen Ingvar Widell på besök.
Kristianstad • Publicerad 5 september 2001

– Är det någon här som vill bli polis? Ingvar Widell ställde frågan till klass 6 och 7 i Tollarps skolas matsal. De samlade eleverna skruvade lite på sig. En tjej räckte upp handen. – En! Varför vill du bli polis? Kompisarna fnissade lite, och hon sa efter ett tag att hon nog inte riktigt visste. – Nej, det är ett yrkesval man kan tänka sig lite för att välja. Ibland blir man besviken när man möter ungdomar som inte tycker om poliser, gör tecken och så vidare. Men det är viktigt att ni förstår vårt jobb. Ingvar Widell är närpolischef i Tollarp, och spenderade gårdagen på Tollarps skola för att prata med eleverna. Han tycker det är viktigt att informera om ansvar och vilka konsekvenserna kan bli för sådant som kan tyckas vara busstreck. – Ni är vuxna nu, snart 15 år och straffmyndiga. Ingvar Widell tog upp saker som han anser är viktiga att veta för eleverna, som till exempel knivlagen, för att de ska veta att det är ett brott att bära kniv. Han nämnde även det vanliga brottet att skjutsa på cykel eller moped. Ingvar Widell förklarade att bakom lagen finns en önskan att förhindra olyckor. Dessutom ser han sina besök som brottsförebyggande. – Det gäller att stämma i bäcken. Kan man forma ungdomarna i skolan, vinner man senare. Rektor Sven Comnert är glad över det nära samarbete Tollarps skola har med polisen. – Jag vill koppla skolan till samhället runt omkring. Om det finns poliser i uniform på skolan, upplevs de som ett naturligt inslag. Vi vill skapa en anda där polisen ses som en tillgång och inte ett hot. Dessutom har rektor, kurator, socialförvaltning, och polis nära samarbete i ”Spindelgruppen”. De träffas en gång i månaden för samtal och har givit ut en broschyr till barn och föräldrar med information om vad som gäller när en elev begår en handling i skolan som kan uppfattas som brott. Tollarps skola är egentligen en lugn skola, tycker Sven Comnert. – Vi har ett gott klimat på skolan. Det är ju landsbygd och trevliga barn här. Eleverna ställde inte så många frågor till Ingvar Widell vid detta tillfället, men efteråt i korridoren berättade Sanna Alm att hon tyckte det var bra att polisen kom och pratade. – Det var kanske inget nytt, men han sa saker som man vet men inte tänker på. Som att man inte får skjutsa till exempel. Hon och kompisarna Matilda Billgren och Elina Persson tycker alla att Tollarps skola är en bra skola. Men de nämner att det har varit ganska mycket klotter. Annars är de positiva till skolan. – Det är en stor skillnad att komma upp till högstadiet, säger Elina Persson. – Folk uppför sig bättre här. De är äldre antar jag, tillägger Sanna Alm. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Sofie Elmrud 044-185512
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons