Polisen blir mer hemlig

Rakel ger polisen möjlighet att jobba säkrare, samtidigt som den blir mer hemlig. Media och allmänhetens insyn begränsas radikalt.
Kristianstad • Publicerad 7 februari 2008

I dag kan vem som helst avlyssna vad som sägs på polisradion. Det gäller kriminella såväl som media.

Rakel ändrar radikalt på det. I Kronobergs län övergick polisen till Rakel i slutet av november.

- Det har blivit väldigt tyst. Vi köper tjänster från SOS Alarm till vissa mobiler, men då får vi bara uttryckningar för räddningstjänst och ambulans och det är inte tillräckligt, säger Ulf Sibner, nyhetschef på Smålandsposten.

Han tycker inte systemet fungerar bra.

- Vi får förlita oss på tipsare i stället, säger han och låter uppgiven. Hans Järvestam, operativ chef för polisens länskommunikationscentral i Skåne, välkomnar Rakel.

- Det blir klart fler operativa fördelar. Om det inträffar en skottlossning i Helsingborg slipper vi att fem minuter senare få en massa samtal om det, säger han.

Polisen kan göra sina insatser i lugn och ro.

- Vi kan sedan välja tidpunkt för när vi ska gå ut med information.

Kommissarie Jörgen Berggren arbetar under Rikspolisstyrelsen med utbyggnaden av Rakel. Han säger:

- Vi har gått ut med rekommendation till de olika myndigheterna i länen där vi påpekat att media ska ha tillgång till information i realtid. Hur det ska lösas får ni sätta er ned med respektive myndighet och diskutera, säger han. Hans Järvestam medger att det kan bli si och så med öppenheten, att media kan få svårare att granska vad polisen gör.

- Vi har anställt fyra informatörer som ska sköta kontakten med media. Myndigheten har ont om pengar men på sikt måste vi ha bemanning dygnet runt, alltså fyra personer till.

Han påpekar att polisen har ingen anledning att hemlighålla saker och insatser som inte ska vara det.

- Skulle vi försöka mörka något och det sedan kommer fram, då sitter vi i en besvärlig sits. Kristianstadsbladets chefredaktör Lasse Bernfalk hoppas att Skånepolisen löser informationen på ett bättre sätt än vad kollegerna norröver gjort.

- Det blir kanske inte så att polisen agerar på ett annorlunda sätt för att vi inte är där, men risken finns. Vi får svårare att kontrollera vad polisen gör och sämre möjligheter att informera allmänheten, säger han.

Dessutom är risken att polisen blir nedringd av alla webbredaktörer, tidningar, tv-kanaler och radio som behöver information.

- Eftersom Rikspolisstyrelsen rekommenderar varje läns myndighet att lösa det här får vi ser hur det blir den dagen polisen i Skåne övergår till Rakel, hur det blir då, säger han.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.