Polisen ger OK till vakter även i kyrkan

Kristianstad Artikeln publicerades
Bengt Alvland är glad över att församlingen får rätt att använda vakter.
Foto:Peter Åklundh
Bengt Alvland är glad över att församlingen får rätt att använda vakter.

Heliga Trefaldighets församling har nu fått Polismyndighetens klartecken för ordningsvakter i kyrkan och församlingshemmet.

Beslutet meddelades per mejl på torsdagen.

– Vi är naturligtvis nöjda att vi nu kan få till stånd ett samarbete med kommunen och Jernhusen (järnvägsstationen) om ordningsvakter, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland.

Polismyndighetens beslut fattades samma dag som Kristianstadsbladet rapporterade om de många allvarliga incidenterna i Heliga Trefaldighets kyrka, och som gjort att Svenska kyrkan har tvingats ha Securitas-vakter på samtliga gudstjänster, barndop och vigslar. Kyrkans personal har också fått utbildning om hot och våld, och en utbildning om konflikthantering är under planering.

    Ansökan om att få använda ordningsvakter skickades in i oktober. Tillståndet gäller från den 7 december och ett år framåt.

    – Nu kan ordningsvakterna ingripa inne i kyrkan och i församlingshemmet, säger Bengt Alvland.

    Svenska kyrkan bemötte på torsdagen i ett inlägg på Kristianstadsbladets Facebook-sida en del av de många kommentarer som strömmat in efter artikeln om problemen. Där klarläggs bland annat att de åtgärder som vidtagits och ordningsvakterna gör att "ingen ska behöva vara rädd att komma till kyrkan".

    I inlägget förklaras att de personer som stör i kyrkan är "svenska män i ålder 35-45 år med missbruksproblematik".

    "Det är viktigt att dessa får hjälp. Vår tro är att ingen människa är förlorad och att ingen situation är hopplös", skriver Svenska kyrkan i inlägget.