Polisen: Kontrollen är rätt hygglig

Från polisens sida anser man att kontrollen i Åhus hamn trots allt är "rätt hygglig".
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2008

– För att det ska bli någon typ av kontroll samarbetar vi med Åhus hamn och säkerhetsansvarig. Vi för frekventa diskussioner om hamnen och vid misstankar om smuggling och olagligheter. Vi har också haft insatser i samarbete med tullen. När och hur det har gått till kan jag inte gå in närmare på. säger Magnus Jönsjö, chef för närpolisen i Åhus.

Han ser ändå förslaget om neddragning av tullpersonal som oroväckande.

– Vi som jobbar nära kusterna ser det så. En neddragning är ingen förmån för samhället. Man kunde önska sig en bättre kontroll. Våra kuster är utsatta och ur ett EU-perspektiv påverkar det risken för smuggling. Vi får inte heller glömma fritidsbåtstrafiken som också utgör en del i smugglingen.

Krister Andersson, vd Åhus hamn, ser inte att Tullverkets planer skulle ha någon betydelse för hamnens verksamhet. Den traditionella tillsynen sker elektroniskt via Skeppsmäklarfirma Lindéns gentemot tullen.

– Den biten påverkas inte, men när det gäller smugglarna så kanske de jublar. Beredskapen fungerar om något skulle hända och konkreta kontroller sker emellanåt, men visst kan man vara oroad över den generella neddragningen. Mindre tid för tullpersonalen kan bli ett problem.

Karolina Alfredsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.