Polisen körde bort Lu blommor

Strax efter klockan tio tillkallades polisen till Lilla Torg. Där avvisade de Lu blommor från platsen och hänvisade till att det saknas avtal för att bedriva torghandel.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2014
Syskonen Duoc och Thom Lu försöker resonera med polisen. Ordningsmakten säger att de bara kan gå på om det finns skriftliga avtal eller inte. "Om det finns andra överenskommelser så får ni ta det med kommunen".
Syskonen Duoc och Thom Lu försöker resonera med polisen. Ordningsmakten säger att de bara kan gå på om det finns skriftliga avtal eller inte. "Om det finns andra överenskommelser så får ni ta det med kommunen".Foto: Foto: Tommy Svensson Kristianstadsbladet

- Ni har till klockan tolv att packa ihop era saker, säger polismannen,

- Annars får jag tyvärr ta allt i beslag, och det är inte bättre för er.

I höstas samlade kommunen torghandlarna och informerade om att avtalen för att bedriva handel på Lilla Torg skulle sägas upp till årsskiftet.

Tidigast 11 februari

I väntan på att nya föreskrifter antas av kommunfullmäktige, tidigast den 11 februari, får näringsidkarna vänta med att bedriva handel igen.

- Men vi blev lovade att få stå kvar tills de nya avtalen börjar gälla, säger Duoc Lu som därför slog upp sitt blomsterstånd klockan tio på fredagsförmiddagen precis som vanligt.

- Jag har blivit totalt grundlurad.

Ingen överenskommelse

Chefen för Tekniska förvaltningen, Charlotte Lindström, säger att det inte finns någon överenskommelse.

- Här finns inga andra ingångna avtal, varken muntliga eller skriftliga.

Duoc Lu säger att han fick reda på det på ett möte i oktober och känner sig grundlurad.

- Grundlurad? Antingen har man ett avtal eller så har man det inte. Vi kommer annonsera efter torghandlare när vi har en antagen torghandelsstadga. Först då är det möjligt att söka nya tillstånd.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.