Annons

Polisen kritisk till mötesplats vid Domus

Kristianstad • Publicerad 22 september 2003

Allt fler föreningar har fått upp ögonen för mötesplatsen vid Domus. När polisen påpekar att det finns permanenta platser för torgmöten vid Lilla och Stora Torg blir svaret att man hellre vill hålla till vid Domus "där folk finns och/eller passerar".

Detta har blivit så poppis att polisen ser det som ett problem. En stor och engagerad publik vållar problem för trafiken och polisen anser att den allmänna ordningen riskerar att störas väsentligen.

Annons

–Den ökade risken för trafikolycka på gårdsgatan måste beaktas liksom det faktum att rörelsehindrade inte kan passera platsen, skriver polisintendent Anders Björklund i ett brev till kommunen. Han oroar sig också för att en utrymning av Domus vid exempelvis ett bombhot avsevärt försvåras och att olika leveransfordon riskerar att köra på folk eller att inte nå fram. Ofta tror sig arrangörer ha kommunens tillstånd att arrangera möten vid Domus, utan att invänta polisens tillståndsgivande. Situationen är snart så allvarlig att polisen känner sig tvingad att neka tillstånd.

–Det högtidliga mötet till minne av utrikesminister Anna Lindh, visade påtagligt att det inte endast vad de som i trängseln blev ficktjuvarnas offer som levde farligt, skriver Anders Björklund och vädjar om en träff med kommunen.

Han vill helt enkelt att nya riktlinjer ska tas fram, och att Lilla respektive Stora Torg fortfarande är förstahandsval för större arrangemang.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons