Annons

Polisen letar spår efter gravskändare

Polisen fortsätter under onsdagen att försöka ringa in den eller de gravskändare som under veckoslutet härjat i Kristianstad och vält omkull 62 gravstenar på Östra begravningsplatsen vid Sjöcronas gata och Gamla kyrkogården vid Lastageplatsen.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2003
Hans Holmberg genomförde på tisdagskvällens sommarens tredje och sista guidade vandring på Gamla kyrkogården bland alla de omkullvälta gravstenarna.Bild: Per Rosenqvist
Hans Holmberg genomförde på tisdagskvällens sommarens tredje och sista guidade vandring på Gamla kyrkogården bland alla de omkullvälta gravstenarna.Bild: Per RosenqvistFoto: 
Poliserna Erika Wetterlöf och Torbjörn Hansen går runt bland de omkullvälta gravstenarna på Gamla kyrkogården i Kristianstad. De letar efter blanka stenar där det finns möjlighet att söka efter fingeravtryck.
Poliserna Erika Wetterlöf och Torbjörn Hansen går runt bland de omkullvälta gravstenarna på Gamla kyrkogården i Kristianstad. De letar efter blanka stenar där det finns möjlighet att söka efter fingeravtryck.Foto: 
Erika Wetterlöf penslar på gravstenen efter grosshandlaren G M Kroon, som levde mellan åren 1815–1884, för att söka efter fingeravtryck. Det gav dock inget resultat.BILDER: RONNIE SMITH
Erika Wetterlöf penslar på gravstenen efter grosshandlaren G M Kroon, som levde mellan åren 1815–1884, för att söka efter fingeravtryck. Det gav dock inget resultat.BILDER: RONNIE SMITHFoto: 

Däremot har inga vittnen hittills hört av sig till polisen.

Erika Wetterlöf och Torbjörn Hansen från polisens utryckningsstyrka sökte på tisdagseftermiddagen efter fingeravtryck på flera omkullvälta stenar på Gamla kyrkogården. Dock utan resultat.

Annons

– Vi kunde bara leta på blanka stenar. Dessutom var vädret i söndags inte på vår sida, eftersom det kraftiga regnet kan ha spolat bort eventuella fingeravtryck, säger Torbjörn Hansen.

En märklig iakttagelse på Östra begravningsplatsen är att det inte fanns några fotavtryck ens på gravar med nyräfsat singel i breda linjer. – Det tyder på att den som ställt till detta varit noga med att inte lämna spår efter sig, menar Erika Wetterlöf.

De drabbade gravarna på båda kyrkogårdarna är utspridda över ett stort område, utan något synbart system.

– Annars skulle man ju kunnat tänka sig att någon gått genom en kyrkogård på natten och av en eller annan anledning avreagerat sig på att välta gravstenar i sin väg. Men så är det inte här. Dessutom rör det ju sig om två kyrkogårdar som ligger ett par kilometer ifrån varandra. Att åstadkomma all denna förödelse måste ha tagit både mycket tid och kraft, konstaterar Erik Wetterlöf och Torbjörn Hansen. Polisen ser mycket allvarligt på gravskändningarna. Brottsrubriceringen är brott mot griftefriden, vilket kan ge upp till två års fängelse. Stora resurser läggs ner på att klara upp vandaliseringen.

– Detta är samma typ av otäcka brott som exempelvis hästplågeri eller anlagda bränder i kyrkor där gärningsmannen utan möjlighet till egen vinning är ute efter att vålla oskyldiga och för honom okända människor lidande och ångest, framhåller spaningsledaren, kriminalkommissarie Curt Larsson.

Kristianstad med omnejd har under sommaren drabbats av alla tre brottstyperna: grova övergrepp på hästar, mordbränder i bland annat Viby kyrka och radiohuset och nu senast gravskändningarna. Hittills har ingen misstänkt kunnat gripas i något av fallen.

– Sådana brott är alltid svåra att klara upp, eftersom det sällan finns några vittnen eller någon teknisk bevisning. Det ligger ju i sakens natur att gärningsmannen inte vill bli sedd, påpekar Curt Larsson. Hans Holmberg genomförde på tisdagskvällens sommarens tredje och sista guidade vandring på Gamla kyrkogården bland alla de omkullvälta gravstenarna.

– Det som hänt är självfallet trist. Men mitt i all bedrövelsen är det en tröst att gravstenarna har fallit mjukt i gräset och inte gått sönder. Därför går det att återställa kyrkogården genom att helt enkelt resa resa stenarna igen, säger Hans Holmberg.

Fotnot:Det är 37 gravstenar på Östra begravningsplatsen och ett 25-tal på Gamla kyrkogården som vräkts omkull. Gravskändningarna har inte riktats mot någon särskild gruppering.

Lennart Svenezon

Annons

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons