Annons

Polisen misstänker en förberedd attack

Kristianstad • Publicerad 22 april 2001

MALMÖ. Medan kravallpolis stuvade undan demonstranterna i bussar höjdes kritiska röster om att polisen använde för mycket våld i samband med demostrationen.

Upprinnelsen ska, enligt vittnen, ha varit att en polishäst fick innehållet av en brandspruta över sig. Polisen var inledningsvis mycket förtegen om vad som låg bakom beslutet om det massiva ingripandet. Först några timmar senare kunde polismästare Per Svartz berätta för TT om de bedömningar som ledde fram till insatsen.

Annons

–Vi hade tillgång till uppgifter om att en grupp aktivister en längre tid hade förberett sig för attacker mot polisen. När polishästen blev sprutad på, när tre knallskott avlossades och när rökgranater och flaskor kastades blev det nödvändigt ingripa. Såvitt jag kan bedöma var det ett riktigt beslut, sade Svartz.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen hittade en polispatrull potatis som var preparerade med spik på Stora Varvsgatan utanför mässhallarna där Ekofinmötet hålls. Samtidigt upptäcktes ett antal kopparrör i olika längder i närheten.

I övrigt ville Svartz inte ta ställning till påståendena om polisens brutala agerande. I stället hänvisade han till en kommande utredning. TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons