Polisen ska utreda brott akut

Nu ska polisen i nordöstra Skåne bli ännu snabbare och bättre på att utreda brott. Den 1 april genomförs den största organisationsförändringen i hittills i polishusen i Kristianstad och Hässleholm.
Kristianstad • Publicerad 21 februari 2001

Då inrättas det en centraljour med ett inre befäl och akututredare. De ska ta itu med alla brott och brottsanmälningar efterhand som de kommer till polisens kännedom.

I bakjour finns också alltid en jourhavande åklagare, som fortlöpande kan besluta om anhållande och andra tvångsåtgärder mot misstänkta. – Vi hoppas mycket på den nya modellen. Den genomförs som ett projekt året ut. Därefter kommer vi att utvärdera verksamheten och se vad som eventuellt behöver förändras och vad vi kan göra för att bli ännu bättre, berättar polismästare Staffan Paulsson i Kristianstad.

Det inre befälet, som blir en polisiär förundersökningsledare, kommer att arbeta i anslutning till kommunikationscentralen i Kristianstad, medan akututredarna ska stationeras i polishusen i både Kristianstad och Hässleholm. Centraljouren blir bemannad alla dygnets ”frekventa timmar”, som polismästare Staffan Paulsson uttrycker sig.

–Det finns ju ingen anledning att ha tre eller fyra utredare sittande i polishusen under nattens mörkaste och lugnaste timmar mitt i veckan, utan det gäller att kraftsamla våra resurser när de behövs som mest. Dessutom gör centraljouren att Hässleholm fortsätter att ha ett levande polishus, framhåller Staffan Paulsson. Tanken är att utredarna ska kunna åka ut till brottsplatsen om det exempelvis hänt ett villainbrott, en misshandel, en väskryckning, ett rån eller liknande.

–På så sätt kan vi hålla förhör med offer och vittnen direkt och säkra eventuella spår. Sådant hinner utryckningsstyrkan normalt inte med när de kommer till en brottsplats. De har ju också så mycket annat att stå i, påpekar Staffan Paulsson.

Den nya tjänsten som inre befäl kommer att jämställas med vakthavande befäl.

–Inre befäl avlastar och hjälper vakthavande, som i fortsättningen slipper allt arbete med att hantera brottsanmälningar och istället kan koncentrera sig på ordningsbiten, alltså främst att leda och dirigera radiobilarna i utryckningsstyrkan. Dessutom kan inre befäl ta ställning till vilka avspärrningar och liknande som behövs på en brottsplats. Centraljouren kommer att ersätta den ensamme akututredaren som hittills ingått i utryckningsstyrkan i Kristianstad.

–Centraljouren ska bestå av fyra eller fem arbetsgrupper med ett inre befäl och mellan två och fyra akututredare i varje grupp.

Staffan Paulsson uppskattar att mellan 60 och 70 procent av alla brottsanmälningar i fortsättningen kommer att kunna utredas av centraljouren och sedan överlämnas direkt till åklagare för beslut om eventuellt åtal.

–Inre befäl får till uppgift att sålla anmälningarna efter hand som de kommer in. Bara mer komplicerade ärenden som allvarligt familjevåld, mycket grova våldsbrott, stora stöldutredningar, snåriga bedrägerihärvor och liknande kommer att slussas vidare i polishuset till utredare utanför centraljouren. Intresset för de nya tjänsterna är stort. Enligt Staffan Paulsson finns det tre eller fyra gånger så många sökande till inre befäl som det finns lediga platser. Senast i början på mars kommer de fem eller sex tjänsterna som inre befäl och de mellan femton och tjugo som utredare att tillsättas.

–Därefter får våra inre befäl två veckors kompletterande utbildning för att de ska kunna verka fullt ut som polisiära förundersökningsledare. I den utbildningen kommer åklagare också att medverka, berättar Staffan Paulsson.

För några veckor sedan fick åklagarna i Kristianstad besked att de toppar riksåklagarens effektivitetslista. Då bollade biträdande chefsåklagare Pernilla Åström över en stor del av äran till polisen. Hon framhåller att åklagarnas arbete underlättas mycket av att de får in så bra och kompletta förundersökningar från polisen. I går blev det känt att åklagarna i Skåne är nöjda med nio av tio brottsutredningar från polisen.

–Där handlar det om utflödet av ärenden från oss. Men nu siktar vi också på att bli ännu bättre också när det gäller inflödet, att sålla och dirigera anmälningar rätt och ta itu med brotten så får vi får kännedom om dem. Det ger effekt också i andra ändan. Det ska bli spännande att se resultatet av den nya organisationen. Detta är ju något helt nytt för oss, säger Staffan Paulsson.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.