Polisen varnar för ålderstest

En räkning och en egen dödsannons. Det får den som gör ålderstestet på den Kristianstadsbaserade sajten livsprognos.se. Nu varnar polisen för "bondfångeriet".
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2008
Den som gör ålderstestet på livsprognos.se får sitt eget dödscertifikat i brevlådan.
Den som gör ålderstestet på livsprognos.se får sitt eget dödscertifikat i brevlådan.Foto: 

– De som driver hemsidan på internet gör inget brottsligt, eftersom kunderna tecknar ett avtal. Däremot är det uppenbart att många känner sig lurade. Annars hade de inte gjort polisanmälningar, säger kriminalkommissarie Curt Larsson, som tagit emot ett 40-tal anmälningar emot företaget bakom hemsidan, Marantana AB, i Djurröd.

På livsprognos.se (tidigare levlangre.se) kan den intresserade göra en ålderstest för att ta reda på hur länge han eller hon kommer att leva. För att göra testet måste man godkänna villkoren genom att skriva in sitt personnummer och därefter svara på ett antal frågor. Utifrån svaren och statistiska uppgifter fastställer sedan livsprognos.se livslängden. Resultatet presenteras i form av en dödsannons, som skickas hem till kunden.

Marantana AB reserverar sig för eventuella felaktigheter i prognosen:

"Livsprognos.se kan inte hållas ansvarig om du dör senare eller tidigare än vad vi beräknat" skriver företaget på hemsidan.

Tidigare var testet gratis. Men då blev man så kallade Guldmedlem automatiskt – om man inte aktivt avsade sig ett sådant – och fick betala 486 kronor och 85 öre. Nu har priset ändrats till 149 kronor för ålderstestet och ytterligare 99 kronor för Guldmedlemsskap. Dessutom får man betala 99 kronor för sitt dödscertifikat. Curt Larsson tycker att det är viktigt att uppmärksamma allmänheten om Marantana AB:s prognos, vars kvalitet han ifrågasätter.

– Den har en touch av bondfångeri och vädjar till människors nyfikenhet. Men personligen skulle jag inte betala för att få veta hur länge jag ska leva, säger han skrockande.

Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket, berättar att verket har fått in närmare 30 anmälningar mot Marantana AB och att de planerar att agera mot företaget i slutet av veckan.

– Vi kommer sannolikt att förklara för dem att de måste rätta till prisinformationen och informationen om ångerrätten.

Är verksamheten olaglig?

– Mycket tyder på att företaget inte har följt reglerna. Dessutom verkar deras marknadsföring i vissa delar varit vilseledande, säger Mattias Grundström. Sedan kan man diskutera det etiskt riktiga i att skicka hem dödsannonser till kunderna.

Kristianstadsbladet har sökt representanter för Marantana via det telefonnummer som anges på hemsidan. Där blir svaret att den som vill ha svar på sina frågor ska e-posta levlangre.se.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.