Polisens bemötande avgörande
Han är polis på familjevåldsenheten. I en c-uppsats har han studerat hur sexuellt utnyttjade tonårstjejer upplever förhören.
Pär Stihl har varit polis i 13 år. De senaste tre vid familjevåldsenheten i Kristianstad. Där arbetar han med utredningar av sexualbrott. I sin vardag möter han unga tjejer som har utnyttjats, inte sällan av sin pappa eller styvfar.
–Många upplever förhören som mycket obehagliga. För en del är förhöret lika otäckt som ett nytt övergrepp. Sexuella övergrepp är ett känsligt och skuldbelagt ämne, säger Pär Stihl.
I förhöret ska polisen klarlägga vad som faktiskt hänt, om ett brott är begånget. Förhörsledarens förmåga att skapa kontakt är mycket viktigt för hur mycket information som flickan förmedlar. Det är många intima delar som ska berättas. Känner tjejen inte förtroende för polisen blir det dubbelt jobbigt.
–Saknas det material måste målet läggas ned. Därför måste vi skapa miljöer som är så gynnsamma som möjligt, säger Pär Stihl.
I många fall går det för snabbt. För förhörsledaren är situationen och frågorna vanliga, men för den intervjuade är situationen obekant. Framför allt är det viktigt att målsäganden inte upplever sig ifrågasatt.
–Om man behöver fråga om ska man förklara varför man gör det. Det kan vara så att man inte hörde svaret, men risken är stor att tjejen känner sig ifrågasatt om hon får samma fråga flera gånger, säger Pär Stihl. Pär Stihl upplever att undervisningen kring förhörsteknik på polishögskolans grundutbildning är mycket summarisk.
–Många uppfattar förhörsteknik som något man efter hand bli självlärd inom, säger Pär Stihl.
Ämnet rättspsykologi är ett relativt nytt ämne i den svenska akademiska världen. Vid Högskolan Kristianstad ges ämnet i dag enbart som en 20-poängskurs, men till hösten byggs den ut med en 40-poängskurs.
När Pär Stihl såg hur knapp den svenska forskningen var, bestämde han att skriva sin c-uppsats i psykologi om förhörssituationen utifrån kvinnornas perspektiv.
Efter intervjuer med elva tjejer om hur de upplevt polisförhören har han fått nya insikter.
–Det viktigaste är att tjejen upplever att hon är trodd. Det är också viktigt att förhörsledaren är tydlig om vad som förväntas av henne. Detta tillsammans med en god personlig kontakt är förutsättningar för ett lyckat förhör, säger Pär Stihl.
Ett sätt att bearbeta händelsen är att tala om den.
Rätt utförda kan förhören, som av många tonårsflickor upplevs som obehagliga, bli en del av läkningsprocessen. Men då krävs det att polisen utgår mer från tjejernas behov.
asa.pearce@kristianstadsbladet.se