Poliser måste tåla att hotas till livet

En polisman måste tåla att bli hotad till livet under sin tjänsteutövning. Därmed har han inte rätt till ersättning för kränkning. Det menar Kristianstads tingsrätt och avslår därför en begäran om 5000 kronor i skadestånd från en polis i Kristianstad som blivit mordhotad.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2001

Det var natten till lördagen den 3 mars i år som polisen kallades till en privat fest på Ringelundsvägen i Vä sedan det blivit bråkigt utanför.

Poliserna beslutade sig för att ta hand om en ung bråkstake. Då lade sig en av hans kompisar, en 15-åring, i och ifrågasatte omhändertagandet. En polisman uppmanade 15-åringen att lämna platsen, men han lydde inte. Det ledde till att också han blev omhändertagen och insatt i polisbilens baksäte bredvid sin kompis. Därefter försökte polismännen lugna de andra ungdomarna.

En av polismännen tittade till pojkarna i baksätet då och då för att kontrollera vad de höll på med. När han lyste in med ficklampa såg han något som blänkte till på golvet. Han öppnade dörren och upptäckte att det var en uppfälld kniv som låg mellan 15-åringens fötter. Polismannen plockade upp kniven. Då vräkte 15-åringen ur sig ”ta hit min kniv så ska jag mörda dig”. Polismannen säger att han tog hotet på största allvar.

Under transporten till polishuset fortsatte 15-åringen att vara hotfull och oförskämd mot polismannen och upprepade att han skulle döda honom.

15-åringen säger att han var så pass berusad att han varken kan erkänna eller förneka att han skulle hotat polismannen. Han säger också att kniven inte var hans, utan att någon av misstag måste lagt den i hans jacka under festen. Tingsrätten tar dock fasta på polismannens vittnesmål och dömer 15-åringen för olaga hot och brott mot knivlagen. Straffet blev 70 dagsböter på sammanlagt 2 100 kronor.

Men någon ersättning för kränkning får polismannen alltså inte.

Så här skriver lagman Ralf G Larsson i domen: ”För att kränkningsersättning ska utgå krävs att den brottsliga handlingen inneburit en allvarlig kränkning av den drabbades personliga integritet. I en polismans arbetsuppgifter ingår bland annat ingripanden mot besvärliga och våldsamma personer. En polisman måste därvid vara beredd på att mötas av okvädningsord och dylikt och därför ha större mental beredskap för detta än andra”.

Tingsrätten anser mot denna bakgrund att det hot som riktats mot polismannen ”inte varit allvarligare än han haft anledning att räkna med”. Därför får han ingen ersättning.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.